Preskoči na vsebino
Domov Išči po strani
Uprava RS za zaščito in reševanje Dostopnost Navigacija

V Italijo odšla slovenska enota za prečrpavanje velikih količin vode


Na območje poplav v Emiliji Romanji je bila na zaprosilo Italije, prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, napotena začasna enota civilne zaščite za prečrpavanje velikih količin vode.

Vozila v ospredju v ozadju hribi.
Konvoj vozil. Foto: Neja Pavlica

Kot je pojasnil vodja enote Borut Horvat se je Slovenija odzvala na zaprosilo Republike Italije in napotila enoto 32 pripadnikov, ki bodo delovali na območju Emilije Romanje, katerega so prizadele najhujše poplave v zadnjem obdobju. »Tja smo napoteni kot ena izmed štirih mednarodnih enot z dvema črpalkama visoke kapacitete. Na podlagi njihovih navodil jim bomo nudili podporo pri prečrpavanju vode. Danes nas v popoldanskih urah čaka tranzit, opremljeni pa smo s 16 vozili. Imamo vse pripravljeno za samozadostnost, ki je v takšnih primerih nujno potrebna. Enota je sestavljena iz 18 operativnih članov ostalih 14 pa ima podporno funkcijo. Smo izkušeni, opremljeni in certificirani na podlagi vseh standardov, ki obstajajo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v civilni zaščiti. Delo bomo opravili po sovjih najboljših močeh.« Regijski enoti prihajata iz območja Celjske in Goriške izpostave. Večina pripadnikov je že bila na poplavah v Srbiji, nekateri tudi na nedavni intervenciji v Turčiji. Gre za prostovoljce, razen spremljajočega osebja petih ljudi, ki so zaposleni na Upravi za zaščito in reševanje in zagotavljajo organizacijsko podporo.

Reševalna enota je napotena v okviru Mehanizma, ki vpokliče posebej izurjene in certificirane enote. Slovenska enota bo prva, ki bo prispela v Italijo. Gre za najzahtevnejše naloge, saj gre za prečrpavanje večjih količin vode. »To pomeni, da ne bomo sodelovali pri čiščenju posameznih stanovanjskih hiš, ampak je naša naloga predvsem odstranjevanje vode iz zelo velikih površin in jih s tem rešiti pred možnimi porušitvami. V kolikor bo Italija zaprosila še za kakšno drugo pomoč bomo to zagotavljali v skladu s Sklepom Vlade Republike Slovenije« je povedal v. d. generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Napoteni sta dve enoti z dvema črpalkama, doma pa jih ostaja še pet. To omogoča, da v primeru potreb doma ali v tujini lahko zagotavljamo pomoč tudi drugod, hkrati pa ob potrebi tudi omogočamo rotacijo enote na intervenciji.

Ob sklepnih besedah je državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved še dodal, da ga veseli, da imamo sistem zaščite in reševanja tako dober in da lahko obvladujemo razmere doma in hkrati pomagamo na tujem. »To kaže kako odporen in robusten je sistem. Danes se na pot odpravlja res vrhunska ekipa.«

© 2022 Uprava RS za zaščito in reševanje. Vse pravice pridržane!
 | Izjava o dostopnosti