Preskoči na vsebino
Domov Išči po strani
Uprava RS za zaščito in reševanje Dostopnost Navigacija

Slovenske mednarodne enote v mehanizmu Unije na področju Civilne zaščite

Evropska unija ima zelo dobro organiziran sistem civilne zaščite to je mehanizem Unije na področju Civilne zaščite. Le-ta ponuja nabor sil oziroma reševalnih enot držav članic Evropske unije, njegove glavne naloge pa so preventivne dejavnosti, pripravljenost in morebitno posredovanje ob zaprosilu neke države. Za pomoč lahko zaprosijo tako članice Evropske unije kot tudi druge države.

Slovenija je do danes v evropski nabor za nujni odziv certificirala dva modula in sicer mednarodno enoto za iskanje in reševanje v jamah (Cave Search And Rescue Slovenia - Cave SAR) ter slovensko Enoto za prečrpavanje večjih količin vode (High Capacity Pumping - SI HCP).

Na modrem jopiču logotip.
Logotip Civilne zaščite Evropske unije. Foto: Neja Pavlica

Mednarodna enota Cave SAR Slovenija

Leta 2016 je Evropska komisija sprejela predlog za registriranje prve mednarodne enote za reševanje iz jam v mehanizmu Unije na področju civilne zaščite. Skupaj z Jamarsko reševalno službo Jamarske zveze Slovenije smo jo poimenovali Enota za iskanje in reševanje iz jam. Postopek certificiranja enote je trajal dve leti. Konec leta 2017 so jamarji z našo pomočjo uspešno prijavili evropski projekt adaptacije enote za delovanje v mednarodnih reševalnih intervencijah, ki ga finančno v celoti podpira Evropska komisija. Ta projekt je omogočil prilagoditev enota za mednarodna posredovanja, še posebej pa je povečal avtonomijo, mobilnost in zmožnost delovanja v mednarodnem okolju. Ta finančna podpora je bil namenjena tudi nakupu opreme in vozil ter določenim usposabljanjem. Leta 2018 se je enota na praktični vaji modulov certificirala in tako uvrstila v nabor zmogljivosti Evropske unije.


Enota za prečrpavanje večjih količin vode

Enoto za prečrpavanje večjih količin vode (High Capacity Pumping -SI HCP) se je leta 2021 certificirala in s tem vključila v evropski nabor za nujni odziv, ki je oblikovan v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Na ta način, si je Slovenska enota zagotovila priložnost za mednarodno sodelovanje pri zagotavljanju pomoči drugim državam ob poplavah.

V primeru, da je enota napotena v tujino jo sestavljajo vodstvena, operativna, informacijsko-komunikacijska, logistična in zdravstvena komponenta ter je popolnoma samozadostna. V enoto je vključenih 38 pripadnikov s 16 vozili. Enota SI HCP lahko neprekinjeno deluje sedem dni, ob rotacijah pa je mogoča njena napotitev za tri tedne. 


Enota za posredovanje ob požarih v naravnem okolju

Leta 2022 smo pričeli z oblikovanjem modula za gašenje požarov v naravnem okolju, ki bo deloval tudi v tujini. V letu 2023 začenjamo z evropskim projektom "Adaptacija modula za posredovanje ob požarih v naravnem okolju v tujini - SI GFFF-V IDAP", ki je prvi korak k certificiranju enote.

© 2022 Uprava RS za zaščito in reševanje. Vse pravice pridržane!
 | Izjava o dostopnosti