Facebook
Twitter
YouTube

POTRES - NAPOTKI ZA OTROKE

Slovenija leži na potresno nevarnem območju, zato so potresi pri nas pogosti. Večina je zelo šibkih in jih ne zaznamo, le zelo redki so tako močni, da povzročijo škodo. Žal pa potresov ne moremo napovedati ali preprečiti.

KAKO RAVNAŠ PRED POTRESOM

S starši in učitelji se pogovori, kako se ustrezno pripraviš na potres, kako se vedeš med njim in kaj storiš po njem.

Poišči varna mesta in vadi ravnanje med potresom

Sodeluj pri določitvi varnih mest v posameznih prostorih tvojega doma. S starši pripravite načrt evakuacije iz stanovanja in določite zbirno mesto na prostem, na katerem se boste člani gospodinjstva po potresu zbrali.

Z učitelji poiščite varna mesta v šolskih prostorih. V šoli sodeluj pri vajah ravnanja med potresom, na katerih se boš seznanil tudi s postopkom 'Na tla, v zaklon, počakaj!'

To pomeni, da ob potresu takoj poišči zaklon na varnem mestu, na primer pod trdnim kosom pohištva, kot je močna lesena jedilna miza ali šolska klop. Zavaruj si glavo, oči in vrat. Če se miza med potresom premika, se z njo premikaj tudi ti, tako da bo vse telo zaščiteno pred padajočimi predmeti. V zaklonu počakaj do konca potresa.

Stopiš lahko tudi med podboje vrat nosilne stene, vendar pazi, da te ne poškoduje vratno krilo, ki se med potresom lahko premika. Počepneš lahko tudi v kot ob notranji nosilni steni prostora. Umakni se od steklenih površin, visečih predmetov, knjižnih omar, pohištva ali druge opreme, ki se med potresom lahko prevrne ali pade nate. Glavo upogni h kolenom, s komolci si zavaruj glavo in s sklenjenimi dlanmi pokrij zatilje. Glavo si lahko zaščitiš tudi s kosom oblačila, torbo ali odejo.

Varnost doma in v šoli

Med potresom te lahko poškodujejo predmeti, ki se prevrnejo ali padejo z zidu, s polic ali stropa. S starši in učitelji poiščite take predmete in jih premaknite na ustreznejše mesto. Predmete, ki jih ne morete odstraniti (npr. akvarij, kletke z živalmi, stenske karte, različne modele, stvari na kolesih, visoke omare), varno pritrdite.

Doma naj starši omare pritrdijo na stene. Težke, ostre ali lomljive predmete prestavite na nižje police. Postelje odmaknite od oken. Med močnim potresom lahko slike, ure in drugi na steno obešeni predmeti padejo s stene, zato ne smejo biti obešeni neposredno nad posteljo.

Ključ vhodnih vrat hranite na takem mestu, da boste zanj vedeli vsi člani družine in ga tudi dosegli. Pouči se, kje v tvojem domu so glavni ventil plinovodne in vodovodne napeljave ter glavno stikalo električne napeljave.

Nauči se prepoznati vonj plina. Med potresom se lahko poškoduje plinovodna napeljava in začne uhajati plin. Naravni plin nima vonja - vonj mu je umetno dodan zato, da ga ljudje lahko zaznamo. Če v prostoru zaznaš vonj po plinu, to takoj povej odrasli osebi, ki bo ustrezno preprečila uhajanje plina. Če si sam doma, odpri okna in ne prižigaj ognja (npr. vžigalic, sveč).

V družini se dogovorite, kakšne so tvoje naloge takoj po potresu in kako ukrepati, če boš med potresom sam doma.

Priprava zaloge vode in hrane za izredne razmere

Sodeluješ lahko tudi pri pripravi zaloge pitne vode in hrane za izredne razmere ter druge opreme, ki bi jo potrebovali po potresu (zdravila, oprema za prvo pomoč, higienski pripomočki, trpežna obutev, topla oblačila in odeje, baterijska svetilka, baterijski radijski sprejemnik z rezervnimi baterijskimi vložki, plinski kuhalnik, odpirač za pločevinke, žepni nož in drugo).

Osebna kontaktna kartica in ICE številka

Za vse družinske člane izpolnite osebne kontaktne kartice. Svojo kartico imej vedno pri sebi (v šoli, na treningu, v glasbeni šoli, na obisku, na igrišču ipd.). Obrazec osebne kontaktne kartice najdeš v zgibanki.

V svoj mobilni telefon vpiši oznako ICE (In Case of Emergency) k telefonski številki osebe, ki jo je treba obvestiti, če se ti kaj zgodi. Poskrbi, da bo baterija tvojega mobilnega telefona vedno napolnjena vsaj do polovice.

Pogovori se

S starši in učitelji se pogovori, kaj se ob potresu lahko zgodi ter kakšni zvoki se lahko pojavijo. Če poznaš koga, ki je že kdaj doživel potres, naj ti opiše, kaj se je zgodilo in kako je sam doživljal potres.

Pri nas pričakujemo potrese, ki so običajno krajši od ene minute – z uro s sekundnim kazalcem preveri, kako dolgo traja ena minuta.

Doma ali v šoli se lahko igrate igro 'potres' in tako vadite ravnanje med potresom. Med vsakdanjimi opravili naj nekdo zavpije: 'Potres!' in vsi morate poiskati zaklon na varnem mestu.

KAKO RAVNAŠ MED POTRESOM

Med potresom ostani miren! Pomembno je, da se odzoveš hitro, zato takoj prekini svoje dejavnosti in se umakni na varno mesto. Spomni se postopka: 'Na tla, v zaklon, počakaj!'

Med potresom ne išči in ne rešuj najljubših igrač ali hišnih ljubljenčkov, temveč rešuj sebe.

Med potresom ne beži iz stavbe. Ne uporabljaj dvigala, saj lahko ostaneš v njem. Ne uporabljaj stopnic, saj se lahko porušijo, poškodujejo pa te lahko tudi padajoči predmeti. Nikoli ne skači skozi okno.

Doma

Poišči zaklon na varnem mestu, na primer pod močno leseno jedilno mizo. Zavaruj si glavo, oči in vrat. Če se miza med potresom premika, se z njo premikaj tudi ti, tako da bo vse telo zaščiteno pred padajočimi predmeti. V zaklonu počakaj do konca potresa.

Stopiš lahko tudi med podboje vrat nosilne stene, vendar pazi, da te ne poškoduje vratno krilo, ki se med potresom lahko premika. Počepneš lahko tudi v kot ob notranji nosilni steni prostora. Umakni se od steklenih površin, visečih predmetov, knjižnih omar, pohištva ali druge opreme, ki se med potresom lahko prevrne ali pade nate. Glavo upogni h kolenom, s komolci si zavaruj glavo in s sklenjenimi dlanmi pokrij zatilje. Glavo si lahko zaščitiš tudi s kosom oblačila, torbo ali odejo.

V šoli

Med potresom si poišči zaklon na varnem mestu, na primer pod šolsko mizo. Tudi v šoli veljajo enaki napotki kot doma.

Če si med potresom v knjižnici, pazi na knjižne police, ki se lahko prevrnejo, s polic pa lahko padejo knjige.

V vozilu

Trdno se primi, da ob nenadnem ustavljanju vozila ne boš padel. Če sediš, se zavaruj pred padajočimi predmeti.

Na prostem

Poišči si najbližji odprt prostor – tak, kjer ne more nič pasti nate. Odmakni se od stavb, saj z njih lahko padejo strešniki, steklo, omet in cvetlični lončki. Če se ne moreš oddaljiti od stavb, poišči zaščito pred padajočimi predmeti v vratnih odprtinah. Pred padajočimi predmeti si glavo zaščiti s torbo ali kosom oblačila.

Ob močnem potresu se lahko podrejo prometni znaki, reklamni panoji, cestne svetilke, drogovi električne napeljave, drevesa, zato ne išči zaščite v njihovi bližini. Umakni se tudi z bregov rek in jezer, ki se lahko vdrejo. V gorah pa se ne približuj robovom previsnih sten ter pazi na morebitno padanje kamenja in nastanek plazov.

KAKO RAVNAŠ PO POTRESU

Ostani miren!

Po močnem potresu lahko pričakuješ številne, tudi močnejše popotresne sunke. Ob njih ravnaj enako kot ob potresu.

Če si ujet v ruševinah

Ostani miren. Če se praši, si z robcem ali kosom oblačila prekrij usta in nos. S trdnim predmetom enakomerno udarjaj po kovinski napeljavi ali zidu. Tako boš reševalce opozoril nase. Občasno zakliči na pomoč. Varčuj s svojimi močmi.

Če nisi poškodovan in nisi ujet v ruševinah

Previdno zapusti stavbo. Ne uporabljaj dvigala, po stopnicah pa pojdi le, če te niso poškodovane. Pojdi na predvideno zbirno mesto na prostem. Bodi miren, poslušaj in upoštevaj navodila, ki ti jih dajejo starši, učitelji ali reševalci.

Najprej si odgovoren za svojo varnost, nato pomagaj tudi drugim.

Če si doma sam, pomisli na navodila o ravnanju po potresu in jih upoštevaj. Če lahko, zapri ventil plinovodne in vodovodne napeljave ter izklopi glavno električno stikalo. Če zaznaš uhajanje plina, prezrači prostor in ne prižigaj ognja. Po potresu mogoče ne bo elektrike, zato za razsvetljavo uporabi baterijsko svetilko, nikoli pa ne prižigaj sveč. Ne dotikaj se električnih žic in razbitega stekla!

Če si v šoli, počakaj starše. Mogoče bodo ob potresu poškodovane ceste, zato lahko traja nekoliko dlje, da te pridejo iskat. Do njihovega prihoda bo zate poskrbelo šolsko osebje.

Po potresu te bo lahko strah, da se bo potres ponovil. O svojih občutkih se pogovori s tistimi, ki jim zaupaš. Pomoč lahko poiščeš pri starših, sorodnikih in učiteljih ali drugih strokovnih službah.

KLIC V SILI 112

Na številko za klic v sili 112 lahko pokličeš ali pošlješ SMS:
če potrebuješ pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Številko 112 lahko brezplačno kličeš s stacionarnega ali mobilnega telefona (tudi, če je račun prazen) v vseh državah EU.

Ob klicu na 112 povej:

Na številko 112 ne kliči po nepotrebnem. Ob močnejšem potresu bo telefonsko omrežje lahko preobremenjeno in mogoče ne bo delovalo.

Napotke za ravnanje ob potresu si oglej tudi v zgibanki in na plakatu. Na spletni strani lahko igraš igrico Zemlja trese ali pa natisneš didaktično namizno igro Potres in jo igraš s prijatelji ali starši. V knjižnici si lahko sposodiš knjigo Ježek Snežek in potres.


Vsebina je bila pripravljena na podlagi rezultatov raziskovalnega projekta POTROG: Potresna ogroženost v Sloveniji za potrebe Civilne zaščite. Izvajalci projekta: Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG), Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) in Inštitut za vodarstvo, d. o. o. Ljubljana, 2012.


Vir: Vsebina je bila pripravljena na podlagi rezultatov raziskovalnega projekta POTROG: Potresna ogroženost v Sloveniji za potrebe Civilne zaščite. Izvajalci projekta: Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG), Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) in Inštitut za vodarstvo, d. o. o..