Facebook
Twitter
YouTube

NAPOTKI PREBIVALCEM OB VROČINSKEM VALU IN SUŠI

Vročina in ljudje

Vročina pospešuje utrujenost, vpliva na popuščanje koncentracije in zmožnost hitrega odzivanja. Najbolj ogroženi so bolniki, starostniki, majhni otroci in ljudje s prekomerno telesno težo. Dlje kot traja vročinski val, težje prenašamo njegove negativne učinke. Ti so še zlasti obremenjujoči takrat, ko se pregrejejo tudi stavbe in ponoči oddajajo akumulirano toploto.

Kako ublažiti negativne učinke vročine:

Vročina in promet

Vročina in domače živali

Domače živali in hišni ljubljenčki v vročini potrebujejo več pitne vode kot sicer. Ob vročem vremenu se poslabšajo tudi razmere v hlevih, še posebej, če je v njih veliko živali.

Varovanje pred učinkom ozona

Ob sončnem in vročem vremenu je koncentracija prizemnega ozona v ozračju lahko povišana. Ozon je zdravju škodljiv in negativno vpliva na dihalni sistem. Pri občutljivih ljudeh, zlasti pri otrocih, starejših in pri fizično bolj aktivnih, se lahko pojavijo oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje in pekoč občutek v očeh. Koncentracije prizemnega ozona v ozračju so navadno najvišje v zgodnjih popoldanskih urah, najnižje pa v drugem delu noči.

Varovanje pred UV-sončnim sevanjem

Povečano UV-sevanje je zdravju škodljivo. Najvišje je poleti, ob jasnem vremenu, sredi dneva. V višjih predelih je nekoliko močnejše kot v nižinah. Njegovo moč merimo z UV-indeksom. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost UV-žarkom velika, pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu sredi dneva izognete.

(Povzeto in prirejeno po ARSO, Vročinski val in njegovi učinki, avgust 2011.)

Vročina in obisk gora

V gore pojdite ustrezno pripravljeni in opremljeni.

Neizkušenim in fizično slabše pripravljenim obisk gora v vročih dneh odsvetujemo.

Vročina in rastline

Ob dolgotrajnem vročem in suhem vremenu so rastline lahko v vročinskem in sušnem stresu. Vročina povzroča visoko izhlapevanje tako iz tal kot iz rastlin, lahko pa pospeši tudi dozorevanje plodov. Nevarnost predstavljajo tudi sončni ožigi, ki lahko občutno zmanjšajo kakovost plodov.

Požari v naravi

Ob dolgotrajnem vročem in suhem vremenu v poletnih mesecih se navadno poveča tudi požarna ogroženost naravnega okolja.

Pitna voda

Ob vročinskem valu in suši se poraba vode poveča, vodnatost vodnih virov pa se postopno zmanjšuje. To lahko poslabša oskrbo s pitno vodo ali vpliva na njeno kakovost.


Več napotkov kako ravnati ob vročini najdete na spletni strani NIJZ.


Vir: Besedilo je pripravljeno na podlagi napotkov in priporočil objavljenih na: