Facebook
Twitter
YouTube

JAVLJALNIKI POŽARA

Zakaj namestiti javljalnik požara?

Za večjo varnost pred požarom lahko v stanovanje namestite javljalnike požara. Njihova namestitev v stanovanju ali hiši ni zakonsko določena, je pa priporočljiva. Javljalnik požara vas obvesti o požaru in vam tako omogoči, da pravočasno zapustite stanovanje. Pravilno nameščen in vzdrževan javljalnik požara vam lahko reši življenje.

Katerega izbrati?

Izberite javljalnik požara, ki je narejen po ustreznem standardu. Javljalniki požara so različnih vrst: optični zaznajo dim, termični povišano temperaturo, kombinirani pa oboje. Ločijo se tudi glede na način napajanja (baterijski, električni ali kombinirani). Za naglušne in gluhe so na voljo tudi javljalniki požara, ki na nevarnost opozarjajo z utripajočo lučjo ali vibracijami.

Koliko javljalnikov požara potrebujemo in kam jih namestiti?

Število javljalnikov požara je odvisno od velikosti hiše ali stanovanja in razporeditve prostorov. Če imate hišo z več nadstropji, namestite javljalnik požara v vsako nadstropje, tudi v klet. Namestite jih skladno z navodili proizvajalca - priporoča se namestitev na sredino stropa. Javljalnik namestite tako, da ga boste lahko slišali tudi med spanjem.
V bližini štedilnika, grelnih naprav, oken ali stropnega ventilatorja se lahko javljalnik požara sproži zaradi dviga pare ali toplote. V takem primeru ga je treba premestiti na ustreznejše mesto, nikoli pa ga ne smete izklopiti ali iz njega odstraniti baterij.

Vzdrževanje

Javljalnik požara preizkusite vsak mesec in po daljši odsotnosti (npr. ko se vrnete z dopusta).
Enkrat na leto zamenjajte baterije, zamenjajte pa jih tudi takrat, ko vas javljalnik požara na to opozori (zvok, utripanje lučke). Nikoli ne odstranjujte baterij iz javljalnika požara, da bi jih uporabili v drugi napravi.
Javljalnik požara redno čistite, po vsakem čiščenju pa preverite, če še deluje. Zamenjajte ga, kot je predpisano v navodilih.

Otroci

Otroke seznanite z nevarnostmi ognja in ukrepi, kako preprečiti požar. Otroci lahko pomagajo pri zamenjavi baterij in preizkušanju javljalnika požara. Vse družinske člane seznanite z njegovim zvokom in jih poučite, kaj morajo storiti, ko zaslišijo ta zvok. Naredite načrt evakuacije in določite zbirno mesto. Izvedite vajo evakuacije.

JAVLJALNIKI OGLJIKOVEGA MONOKSIDA (OKSIDA)

Javljalniki požara ne zaznajo ogljikovega monoksida (oksida), zato je priporočljivo, da namestite tudi javljalnike ogljikovega monoksida (oksida). Tak javljalnik vas opozori na nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida (oksida), ki nastane pri nepopolnem gorenju. Plin je brez barve, vonja in okusa, zato ga ne zaznamo in je lahko smrtno nevaren.

Pri izbiri javljalnika ogljikovega monoksida (oksida) je treba upoštevati ustrezne standarde, pri namestitvi pa navodilo proizvajalca. Pritrdite ga v bližino spalnih prostorov. Priporoča se, da jih namestite v vsakem nadstropju in v prostorih, kjer lahko ogljikov monoksid (oksid) nastane (prostori s kamini, plinskimi grelniki in štedilniki, pečmi na drva in premog, kurilnice, kopalnice s plinskimi gorilniki, garaže, bližina dimnika itn.).

Vsako sprožitev javljalnike ogljikovega monoksida (oksida) je treba vzeti resno. Če se sproži, prezračite prostore in preverite, kje bi plin lahko nastajal.

Tudi javljalnike ogljikovega monoksida (oksida) je treba redno čistiti, preizkušati in vzdrževati.