Facebook
Twitter
YouTube

Kako preprečiti požare med božičnimi in novoletnimi prazniki

Naj prazniki zažarijo, ne zagorijo! Bodimo previdni z ognjem!

Prazniki so čas veselja, topline in prijateljstva. To je čas, ki ga največkrat preživimo v zavetju svojega doma in se spominjamo lepih trenutkov, prijateljev in družine. To naj bo tudi čas, ki nam bo ostal v lepem spominu.

Z okrasitvijo doma poskrbimo za prijetno praznično vzdušje. Pri tem pa pogosto uporabljamo predmete, ki se v bližini ognja ali vira toplote (sveče, kamini) lahko hitro vnamejo (tekstilni, papirnati, plastični ali leseni okraski, vata itn.). Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo.

Preprosti nasveti za boljšo požarno varnost med prazniki

Izbira in postavitev novoletne smreke

Okrasitev doma

Uporaba sveč

Praznovanja, zabave

Uporaba pirotehničnih izdelkov

Več: Varna uporaba pirotehničnih izdelkov

Kurilne in grelne naprave

Prasketanje ognja in svetloba pramena v kaminu ustvarjata prijetno vzdušje, vendar se mnogi niti ne zavedajo, da tudi ogenj v kaminu lahko povzroči požar.

Več v napotku Varna uporaba kurilnih in grelnih naprav


Požarna varnost med dopustom

Številni se med prazničnimi dnevi odpravijo na dopust. Preden zapustimo dom, ga navadno zaščitimo pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbimo tudi za požarno varnost.

Več v napotku Požarna varnost in prosti čas

Kaj storimo, če zagori


Vir: Besedilo je pripravljeno na podlagi določb predpisov, standardov, priporočil in drugih vsebin objavljenih na spletnih straneh ministrstev, služb, organizacij in podobno: