Facebook
Twitter
YouTube

Mednarodni dan enotne evropske številke 112 (11. 2. 2016)

11. 2. je mednarodni dan številke 112 – enotne evropske številke za klic v sili. Ta dan smo obeležili tudi v Regijskem centru za obveščanje Novo mesto, kjer za območje Dolenjske in Bele krajine sprejemamo klice v sili na to številko.

Obiskali so nas otroci iz vrtca Metka iz Novega mesta, katerim smo pojasnili kdaj se pokliče na številko 112, kaj je potrebno povedati in kdo vse se na klic odzove. Povabili smo tudi zaposlene na Mestni občini Novo mesto, saj Regijski center za obveščanje Novo mesto deluje v stavbi na Seidlovi cesti 1, kjer deluje tudi občinska uprava. Predstavili smo jim statistiko in analizo klicev v sili, ki smo jih lani prejeli v našem centru, organizacijo dela in opremo, ki jo pri našem delu uporabljamo.

V Regijskem centru za obveščanje Novo mesto smo v letu 2015 prejeli 44466 klicev, kar je 4623 klicev manj kakor leto prej. Primerov v katerih je bilo potrebno posredovanje sil za zaščito in reševanje pa je bilo 654, kar je 36 več kakor leto prej. Nesreče večjih razsežnosti na območju našega centra v letu 2015 na srečo ni bilo. Največkrat so sile za zaščito in reševanje posredovale pri nesrečah v cestnem prometu, požarih in najdbah neeksplodiranih ubojnih sredstev. Večkrat so nudile tudi različno tehnično in drugo pomoč pri nesrečah ali nevarnosti nesreče.

Vsi si želimo, da se nesreče ne bi dogajale, tako da številke 112 sploh ne bi bilo potrebno klicati. Realnost pa je drugačna in se različne nesreče dogajajo vsak dan. Če se vam ali nekomu v vaši bližini zgodi nesreča pokličite 112 in bodo službe ter enote, ki se bodo odzvale na vaš klic naredile vse, da bodo posledice čim manjše.

Spodaj je povezava do internetnih strani Radia Krka, ki je objavil slike in video Mirana Klevišarja o številki 112 iz Regijskega centra za obveščanje Novo mesto.

http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=188068

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE