Facebook
Twitter
YouTube

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja (31. 8. 2015)

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja bodo potekali od 1. do 3. oktobra v Murski Soboti.

Prireditev, na kateri vsako drugo leto v drugi regiji predstavljamo sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, bo letos od 1. do 3. oktobra v središču Pomurja. Na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja bodo v Murski Soboti dinamični prikazi, kako delujejo reševalne službe, Policija in Slovenska vojska na področju zaščite in reševanja. V velikem šotoru sredi mesta se bodo predstavile Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter ključne ustanove sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, v manjšem šotoru pa proizvajalci in prodajalci opreme za zaščito in reševanje. Poleg tega bodo potekali mednarodno tekmovanje gasilcev, preverjanje izurjenosti ekip prve pomoči, državna vaja sil za zaščito in reševanje, Tek 112 in vrsta spremljajočih prireditev.

Dnevi zaščite in reševanja, ki jih vseskozi organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z občino, kjer prireditev gostuje, so bili leta 2013 v Velenju, leta 2011 v Kopru, leta 2009 v Novem mestu, leta 2007 v Novi Gorici in leta 2005 v Mariboru. Tradicionalni, že šesti dnevi zaščite in reševanja se bodo poslej v spomin na dolgoletnega poveljnika Civilne zaščite Mirana Bogataja imenovali Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja.

V Murski Soboti se bodo na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja predstavile vse reševalne službe, službe in enote Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Slovenske vojske ter tudi gospodarske družbe in zavodi, ki delujejo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V velikem šotoru sredi mesta bo predstavljena dejavnost Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter ključnih ustanov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Sloveniji, pa tudi Civilna zaščita sosednjih Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. V manjšem šotoru in ob njem bo okoli 50 proizvajalcev oziroma prodajalcev razstavljalo sodobno opremo za zaščito in reševanje.

V okviru prireditve bodo potekali Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, mednarodno tekmovanje gasilskih desetin v gašenju z motorno brizgalno in v štafeti, Tek 112, na katerem se bodo pomerili pripadniki sil za zaščito in reševanje, ter osrednja državna vaja sil za zaščito in reševanje Murska Sobota 2015.

Na dnevih zaščite in reševanja bo izpostavljeno tudi mednarodno sodelovanje, zato bomo v Mursko Soboto kot razstavljavce povabili predstavnike sosednje Hrvaške in Madžarske ter obmejnih regij Italije in Avstrije, kot goste pa predstavnike Nemčije, Švedske in držav z Zahodnega Balkana (Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije in Turčije), s katerimi sodelujemo v EU projektu IPA CZ II. Organizirana bo vrsta strokovnih srečanj, od posvetov o požarni varnosti do posvetov o varstvu pred utopitvami in vplivu poplav na zdravje ljudi.

Pripravljen je program za otroke in mladino, z namenom, da se seznanijo s področjem zaščite in reševanja, predvsem s preventivo. Za vrtce in šole v Pomurju bo organiziran obisk in voden ogled prireditve.

Slovesno odprtje prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja bo v četrtek, 1. oktobra, ob 16. uri na ploščadi pred gradom v Murski Soboti, Trubarjev drevored 4. Na tem mestu bo v soboto, 3. oktobra, ob 17. uri tudi sklepna slovesnost z razglasitvijo rezultatov tekmovanj in podelitvijo nagrad.

Prizorišča bodo v četrtek in petek odprta od 9. do 19. ure, v soboto od 9. do 17. ure

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE