Facebook
Twitter
YouTube

Ptuj ima trenutno najboljšo ekipo prve pomoči (11. 10. 2010)

Naključni obiskovalec, ki je v soboto, 9. oktobra, obiskal Mursko Soboto, je zanesljivo imel občutek, da je v mestu nekaj hudo narobe. Na vsakem koraku so bili poškodovani ljudje in med njimi so se gibali bolničarji in bolničarke v modrih in rdečih uniformah. Seveda pa mu je bilo dokaj hitro povsem jasno, za kaj se je šlo. Murska Sobota je namreč nudila gostoljubje udeležencem 16. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Pravico sodelovanja na tem preverjanju si je priborilo 13 ekip, ki so zmagale na regijskih preverjanjih, ki so se do konca septembra zvrstila v trinajstih regijah.
Kot štirinajsta ekipa je v Murski Soboti tekmovala ekipa Rdečega križa iz Sárvárja iz madžarske županije Železno.

 Po uvodnima nagovoroma župana MO Murska Sobota Antona Štiheca in namestnika generalnega direktorja URSZR Branka Dervodela, ki je bil sicer tudi predsednik organizacijskega odbora in generalnega sekretarja RKS mag. Janeza Pezlja,  je mag. Damjan Slabe z Rdečega križa, dal tekmovalcem nekaj praktičnih napotkov za delo na posameznih delovnih mestih. Nato so ekipe odšle na delovna mesta in ob 9.15 se je preverjanje začelo. Organizatorji, MO Murska Sobota, Rdeči križ Slovenije in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, so delovna mesta postavili tako, da se je ob njih lahko zbralo največ gledalcev. Ob vsakem delovnem mestu pa je bilo tudi prikazno mesto, na katerih so se predstavljale različne službe, Štabi in enote iz sistema zaščite in reševanja.
Ekipe so svoje znanje prikazale na sedmih delovnih mestih;
– Delovno mesto 1 – Trubarjev drevored (Kardoševa ulica) – nesreča pri kmetijskih delih:
V mestnem parku so potekale terenske vaje dijakov Srednje kmetijske šole iz Murske Sobote. Skupina dijakov četrtega letnika se je ob navzočnosti svojega mentorja urila v uporabi kmetijske mehanizacije. Zaradi neprevidnosti in neupoštevanja varnostnih ukrepov se je zgodila delovna nezgoda, pri kateri se je poškodovalo več oseb. Ekipa prve pomoči je imela v trenutku nesreče v bližini obnovitveni tečaj in je prva prišla na pomoč.
– Delovno mesto 2 – Grad Murska Sobota – zabava in prireditev:
V Murski Soboti so v okviru tedna mladih potekale različne dejavnosti. Ena izmed njih je bila tudi zabava v mladinskem klubu. Med plesom je prišlo do prerivanja in poškodb. Za zagotovitev prve pomoči na prireditvi so poklicali ekipo prve pomoči.
– Delovno mesto 3 – mestni park – neurje:
Nad Mursko Soboto se je razbesnelo neurje. Poškodovanih je bilo več ljudi, nastala pa je tudi velika materialna škoda. Na delu je CZ. Nekateri poškodovanci so že sami poiskali pomoč v zdravstvenem domu, druge pa oskrbijo ekipe PP, ki so bile aktivirane ob nesreči. Najhuje je bilo v mestnem parku, kjer je neurje presenetilo skupino turistov. Na prizorišču nesreče je posredovala tudi Regijska enota za tehnično reševanje, člani Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov.
– Delovno mesto 4 – Osnovna šola I Murska Sobota – nesreča pri adrenalinskem športu:
Med nagradnim poletom učencev Osnovne šole I Murska Sobota z balonom je pri trdem pristanku na nogometnem igrišču prišlo do poškodb.
– Delovno mesto 5 – Interspar/BTC Nemčavci – temeljni postopki oživljanja:
Na delovnem mestu v BTC Nemčavci bo potekalo preverjanje znanja iz temeljnih postopkov oživljanja – oživljanje z defibrilatorjem.
– Delovno mesto 6 – Trgovski center ob Lendavski cesti – prometna nesreča:
Na križišču v neposredni bližini centra mesta je prišlo do prometne nesreče, v kateri je udeleženo vozilo za prevoz potnikov. Več oseb je bilo poškodovanih. Ekipa PP je bila ob dogodku v bližini in je prišla na kraj nesreče na pomoč. Gasilci so že izvajali tehnično reševanje oziroma so reševali poškodovanca iz avtomobilskih razbitin. Na delu je bila tudi že ekipa nujne medicinske pomoči.
– Delovno mesto 7 – delovna nesreča v Varstvenem delovnem centru:
Ekipa PP je bila povabljena na ogled dejavnosti Varstvenega centra Sonček. Med obiskom je prišlo do nezgode pri gospodinjskih opravilih.
Ob 10.00 je v Mursko Soboto prispela tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in na vhodu v grad Murska Sobota so jo pozdravili poveljnik CZ RS, župan MO Murska sobota, generalni direktor URSZR in generalni sekretar RKS in drugi. Ministrica se je udeležila sprejema pri županu MO Murska Sobota Antonu Štihecu, nato pa je sprejela ekipo prve pomoči Nuklearne elektrarna Krško, ki je na letošnjem festivalu prve pomoči v Beogradu v Srbiji zasedla odlično drugo mesto.
V nagovoru je ministrica dr. Jelušičeva opozorila na mesto in vlogo prostovoljcev v našem sistemu zaščite in reševanja. Po sprejemu si je ministrica za obrambo dr. ljubica Jelušič v spremstvu organizatorjev ogledala posamezna delovna mesta in kako poteka delo na njih. Ekipe, ki so sodelovale na preverjanju so se počasi približevale h koncu dela in med njihovimi člani se je povečevala živčna napetost, kako se bomo uvrstili. Prišla je tudi razglasitev uradnih rezultatov.
Najboljši so bili Ptujčani, druga je bila ekipa Ljubljane 2 , na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa Šentjerneja. Pokale in priznanja so ekipam podelili poveljnik CZ RS Miran Bogataj, namestnik generalnega direktorja Branko Dervodel in generalni sekretar RKS mag. Janez Pezelj. Poseben čar celotni prireditvi so nedvomno dali osnovnošolci. Na treh osnovnih šolah v Murski Soboti so imeli namreč tako imenovani tehnični dan, ki so ga v celoti namenili varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na njem je sodelovali 1650 otrok, približno 1300 pa si je ogledalo tudi delo na posameznih delovnih mesti.
Uprava RS za zaščito in reševanje in Rdeči križ Slovenije sta se pred leti odločila in preverjanje usposobljenosti prestavila iz poligonov, večinoma so bila v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, v središča slovenskih mest. Ta odločitev se je pokazala za zelo dobro saj je bilo preverjanje v Murski Soboti že sedmo po vrsti, ki je potekalo na ulicah in trgih enega od slovenskih mest. Organizatorji so postavili delovna mesta tam, kjer se zadržuje veliko ljudi. Tako so jim skušali pokazati, da gre pri prvi pomoči za znanja, ki jih ljudje še kako potrebujemo tudi v običajnem življenju.
Po drugi strani pa je Uprava RS za zaščito in reševanje v okviru preverjanja predstavila tudi službe, organe in enote, ki sestavljajo sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Hkrati s predstavitvijo zmogljivosti sistema pa ljudem tudi dopoveduje, da so za svojo varnost najprej odgovorni sami in da morajo zanjo tudi kaj storiti.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE