Facebook
Twitter
YouTube

Varna postavitev električnega agregata (4. 2. 2014)

Naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem se ne sme nikoli uporabljati v prostorih! Odprta okna in vrata niso dovolj, da v prostoru nebi nastale visoke koncentracije CO. To je smrtno nevarno!


Nevarnosti nastanka ogljikovega oksida pri delovanju električnih agregatov in drugih motorjev z notranjim izgorevanjem
 
Neurja in ujme kjer se pojavljajo močni vetrovi, plazovi, povodnji, žled ipd. lahko povzročijo izpad električne energije. V tem primeru je ena od začasnih rešitev uporaba prenosnih generatorjev električne energije (električnih agregatov), ki jih poganja be ncinski ali dizelski motor različnih moči. Gre za ti. motorje z notranjim izgorevanjem, ki lahko poganjajo tudi motorne črpalke, motorne verižne in krožne žage ipd. ki jih pri posredovanju ob nesrečah uporabljajo gasilci.

Med delovanjem agregatov v motorju zgoreva bencin ali dizelsko gorivo, pri tem pa se sprošča tudi ogljikov oksid (ali po starem ogljikov monoksid). Ogljikov oksid s kemijsko formulo CO je plin brez barve, vonja in okusa. Je gorljiv in toksičen. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije je zastrupitev s CO v Sloveniji najpogostejša smrtna nenamerna zastrupitev, saj umre v Sloveniji zaradi nenamerne zastrupitve s CO okoli 10 ljudi letno.Spoštovani,
na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo zasledili poročila o večjem številu zastrupitev z ogljikovim monoksidom pri prebivalcih zaradi nameščanja agregatov v kleti in garaže, kar je zelo aktualno v teh razmerah. Prosimo vas, da vse gasilce in druge, ki sodelujejo pri razdeljevanju agregatov občanom, opozarjate o varni uporabi agregatov in pravilni namestitvi. prosimo vas, da ob namestitvi občanom tudi posredujete kratka pisna navodila o pravilni in varni uporabi agregatov.

Splošne informacije o zastrupitvi s CO so objavljena na naši spletni strani
http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=0&pi=19&_19_view=item&_19_newsid=1861&pl=0-19.0.
in spletni strani Centra za zastrupitve UKC ter Sekcije za klinično toksikologijo.
http://www4.kclj.si/index.php?t_id=20&o=1%29  oz.
http://www.ktf.si/?page_id=4 

S spoštovanjem!
Nina Pirnat Predstojnica Centra za zdravstveno ekologijo Nacionalni inštitut za javno zdravje

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE