Facebook
Twitter
YouTube

Hrastov in pinijev sprevodni prelec (16. 5. 2016)

Majhne dlakaste gosenice, ki se pojavijo v nižinskih hrastovih gozdovih, so nevarne za ljudi, saj lahko povzročajo srbečico in pordelost kože, v hujših primerih tudi težave pri dihanju. 

Gosenice imajo na hrbtni strani temno rdeče pege, iz katerih izraščajo trde dlačice. Trebušna stran je zelenkaste barve, bočno pa je belkasta. Čez dan se zadržujejo v gnezdih, ki so obdana z rahlim zapredkom tankih srebrnkastih niti. Gnezda so praviloma v rogovilah vej in na deblu ter dosegajo velikost do manjše melone. Ponoči se gosenice odpravljajo na hranjenje v krošnje, kjer žro listje in popke. V zgodnjih jutranjih urah se vračajo v gnezda.

Po drevesu in po tleh se gibljejo v koloni po ena, v značilnih »procesijah«, če pa jih je veliko, so razvrščene v več vrst. Pri pohodu sproti predejo nitke, ki se oprijemajo na drevo. Gosenice imajo drobne ožigalne dlačice, ki ob dotiku s človeško kožo povzročajo vnetje s srbečico, to je gosenični dermatitis ali lepidopterizem. Posebno občutljivi so otroci in starejši ljudje. Zato velja opozorilo, da se je treba izogniti vsakršnemu stiku z gosenicami in njihovimi ostanki. Pri gibanju v bližini dreves, napadenih z gosenicami, si je treba zavarovati kožo, dihala in oči, pri hujših oblikah goseničnega dermatitisa in pri težavah z dihanjem pa je treba poiskati zdravniško pomoč.

Hrastov sprevodni prelec je izrazit škodljivec hrasta, ki gre v pomanjkanju hrane tudi na ostale listavce. Ko na drevesu, na katerem so se izlegle, zmanjka hrane, se po tleh preselijo na drugo drevo. Prisotnost hrastovega sprevodnega prelca v gozdu je lahko prepoznavna po gnezdih – zapredkih in po pajčevinastih sledeh, kjer so se gosenice premikale. Posledica njegovega obžiranja je izguba prirastka hrastovih plodov. Pri starih drevesih se zato sušijo vrhovi, mlada drevesa pa propadajo.

Več si lahko ogledate in preberete na povezavah:

http://www.nijz.si/sl/gosenicni-dermatitis-ki-ga-povzrocata-hrastov-in-pinijev-sprevodni-prelec

http://www.sos112.si/slo/izpostava_clanek.php?IzpostavaID=5&catid=27&id=2473

http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/okolje-prostor-bivanje/skodljivci-bolezni-na-drevju/hrastov-sprevodni-prelec/

http://www.zurnal24.si/pozor-cas-gosenic-borovega-prelca-clanek-266967

http://www.gozd-les.com/upravljanje-gozdov/tezave-gozdom/zuzelke/sprevodni-prelci

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE