Facebook
Twitter
YouTube

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja (25. 1. 2013)

– DO 40 % VEČJA MOŽNOST PREŽIVETJA
 
S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti ali hitri cest omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov.Tudi posledice nesreč bodo hitreje odpravljene in posledično zapore cest bodo odpravljene v čim krajšem možnem času.

Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil:

 • Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe, vlečna služba, …).

• Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.
 
DARS d.d. v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje, gasilci, Javno agencijo RS za varnost prometa, AMZS in Policijo izvaja večmesečno preventivno akcijo osveščanja o pomembnosti pravilnega razvrščanja ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti, v okviru katere bo razdeljenih več 10.000 zloženk, na več lokacijah ob avtocestnem sistemu bodo na pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti uporabnike opozarjali veliki plakati, o njej bodo obveščale spletne strani ipd., sicer pa bo akcijo tudi čim bolj medijsko podprta.

Družba za avtoceste v RS (DARS) je izdala zloženko, s katero želijo voznike ozavestiti o pomenu pravilnega razvrščanja ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti.
 
Dodatne informacije (zloženka in animacije) so dostopne na spletni strani DARS -a: http://www.dars.si/Dokumenti/Napotki/Pravilno_razvrscanje_ob_zastoju_na_avtocesti_798.aspx

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Reši življenje (PDF datoteka)