Facebook
Twitter
YouTube

11. februar - Evropski dan številke za klic v sili 112 (12. 2. 2016)

Tema letošnjega dneva številke 112 je predstavitev naprednega določanja lokacije mobilnega klica na številko 112 (AML). Od letos deluje ta storitev tudi v Sloveniji.

Napredno določanje lokacije mobilnega klica AML je storitev, ki jo je prvi predstavil britanski telekom in jo poimenoval Advanced Mobile Location (AML). Storitev  omogoča točnejšo določitev lokacije kličočega s pomočjo mobilnega  telefona, ki ima GPS-sprejemnik in možnost samodejnega pošiljanja podatkov o lokaciji ob klicu s  pomočjo SMS-sporočil.

Operaterji mobilne telefonije so v regijske centre za obveščanje že doslej pošiljali podatke o lokacijah kličočih na 112, in sicer v obliki območij, ki jih pokrivajo posamezne bazne postaje. Območja pokrivanja baznih postaj so na primer v mestih, kjer je veliko število baznih postaj, že zelo majhna, na manj naseljenih območjih pa zelo velika, tudi po 100.000 kvadratnih metrov. Z uporabo AML-sistema lokacijo lahko povsod določimo na 100 kvadratnih metrov velikem območju.

S tem veliko natančnejšim določanjem lokacije lahko občutno skrajšamo čas prihoda do ponesrečenca. Ob podatku, da vsaka zamujena minuta pri reševanju družbo stane okoli 1.300 evrov, ta način pomeni tudi občutne denarne prihranke.

European Emergency Number Association – EENA (nevladno in neprofitno združenje) je letos predlagalo, da pri ozaveščanju o enotni evropski številki za klic v sili posebno pozornost posvetimo študentom, še posebej tistim, ki so del Erasmus izmenjave. Uprava RS za zaščito in reševanje je prebivalce o dnevu odprtih vrat obvestila preko spletnega portala www.sos112.si., radia Študent, planira pa tudi objavo radijskega oglasa o številki 112 na RTV SLO.

Izpostava URSZR Kranj je v sodelovanju z RKS OZ Kranj in Biotehniškim centrom Naklo na dan 11.2. organizira predstavitve enotne evropske številke za klic v sili.

Dijakom je bila predstavljena številka 112, trije prostovoljci RKS Območnega združenja Kranj pa so  prikazali temeljne postopke oživljanja in delovanje defibrilatorja. Tako so se namesto športne vzgoje dijaki Srednje tehniške šole praktično  preizkusili z delom na defibrilatorju. Usposabljanje smo pričeli ob 9.00 in zaključili ob 12.30. Predstavitev so spremljali tudi učitelji športne vzgoje.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE