Facebook
Twitter
YouTube

SRČNOST IN SKRB ZA SOČLOVEKA DELATA ČUDEŽE (6. 3. 2015)

SPOROČILO ZA JAVNOST

V Preddvoru podelili letošnja regijska priznanja Civilne zaščite ob 1. marcu - Dnevu Civilne zaščite
Preddvor, 5. marec 2015 – je bila v dvorani Kulturnega doma v Preddvoru regijska podelitev nagrad in priznanj ob dnevu Civilne zaščite, ka
terega namen je v javnosti krepiti zavest o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, prav tako pa krepiti zavest tudi o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred različnimi nesrečami in poudariti pomen mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja.  Na predlog ustanoviteljev, vsako leto poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan najbolj zaslužnim posameznikom in organizacijam podeli priznanja in nagrade Civilne zaščite. Letos je bilo v Gorenjski regiji podeljenih 107 bronastih znakov, 9 srebrnih, 6 zlatih znakov in 2 plaketi, ki se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Slavnostni govornik na prireditvi je bil generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

Letos je bilo podeljenih priznanj za izjemno delo na področju zaščite in reševanja več kot minula leta, ker smo lani doživeli štiri obsežne poplave, v februarju pa naravno nesrečo z žledom, ki je bila po obsegu, posledicah in trajanju največja naravna nesreča v Sloveniji. „Ob tej nesreči smo prvič zaprosili za mednarodno reševalno pomoč,“ je povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.  „Prvi so nam na pomoč z agregati priskočili sosedje Avstrijci, kasneje se je pridružilo še  deset drugih držav, približno 160 tujih reševalcev je dnevno bivalo pri nas in ocenjujem, da je ta mehanizem izjemno učinkovito orodje v primeru velike nesreče.“ (izjava Darko But  55'').

„Lansko leto je bilo polno  različnih naravnih nesreč, ki so zahtevale posredovanje doma in v tujini. Že konec januarja in nato v mesecu februarju smo se pričeli boriti z ledenim oklepom, kasneje s poplavami“ je dejal poveljnik CZ za Gorenjsko ter vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj Jernej Hudohmet. „Skupno beležimo preko 2500 večjih dogodkov, številka vseh intervencij skupaj, tudi z nujno medicinsko pomočjo in ostalih, pa je v letu 2014 višja od 10.900, kar je za regijo, kot je Gorenjska,veliko,“ še pravi Hudohmet (izjava Jernej Hudohmet  1'36).

 Kot sem že večkrat povedal, je bil žled dobra šola za vse, ki imamo nalogo oziroma, ki želimo, da pomagamo v naravnih nesrečah soljudem. Takoj, ko je bilo najhuje za nami, smo analizirali morebitne napake in predloge za izboljšave, saj smo ugotovili, da tudi mi nismo imuni za naravne nesreče, zato jih od sedaj naprej želimo pričakati še bolje pripravljeni in opremljeni,“ pa je v govoru poudaril Miran Zadnikar, župan Občine Preddvor, ki je letos gostila regijsko podelitev priznanj Civilne zaščite.

Zlati znak Civilne zaščite so prejeli Stanislava Rehberger iz Uprave RS za zaščito in reševanje, Andrej Štremfelj za dolgoletno delo na področju operativnega dela v Javnem zavodu gasilsko reševalne službe v Kranju, Gasilske zveze Bled-Bohinj, Škofja Loka in Tržič za 60. let aktivnega delovanja in PGD Zabreznica za 120. letnico delovanja. Prejemnika plaket pa sta PGD Bled ob 130. letnici aktivnega delovanja društva in Janez Petrovič iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot je bilo tudi v sproščenem vzdušju po prireditvi večkrat slišati, srčnost in skrb za sočloveka delata čudeže, zato je beseda hvala najmanj, kar lahko izrečemo številnim poklicnim in prostovoljnim pripadnicam in pripadnikom enot za zaščito, reševanje in pomoč.

Slovesnost, ki jo je povezovala Saša Pivk Avsec, so z ubranim petjem popestrile pevke Plamenke, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Pesmi pojmo Preddvor.

Sporočilu dodajamo:

 

Saša Pivk Avsec
Odnosi z javnostmi za Občino Preddvor

 

Tudi ob tej priložnosti izrekamo posebne čestitke prejemnikom priznanj Civilne zaščite in se jim zahvaljujemo za izredne dosežke na področju opravljanja nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Prihodnje leto se bomo zopet srečali v eni od občin na Gorenjskem.

Oglejte si nekaj utrinkov iz slovesne podelitve priznanj in nagrad CZ.

 

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE

Izjava Darka Buta, generalnega direktorja URSZR

Izjava Jerneja Hudohmeta_poveljnika CZ za Gorenjsko