Facebook
Twitter
YouTube

SLOVESNOST OB 1. MARCU - DNEVU CIVILNE ZAŠČITE (7. 3. 2014)

Dan Civilne zaščite je priložnost, da poudarimo pomen pripravljenosti na izjemne situacije, ki lahko vsak hip kjerkoli na svetu, na ožjih ali širših območjih, ogrozijo življenja ljudi ter uničijo njihovo imetje.

Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj in Štab CZ za Gorenjsko sta v soorganizaciji z Občino Jesenice in Štabom CZ Občine Jesenice organizirala osrednjo regijsko slovesnost ob 1. marcu – DNEVU CIVILNE ZAŠČITE. Slovesnost je potekala v četrtek, 6. marca 2014, ob 17. uri, v dvorani Kolpern, Stara Sava na Jesenicah.

 

Prisotne so nagovorili Jernej Hudohmet, poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko ter vodja izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Kranj, Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice in Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije. Rdeča nit vseh praznovanj ob dnevu Civilne zaščite letos je bilo med drugim sporočilo, da se bodo tradicionalni dnevi zaščite in reševanja, ki se organizirajo vsako drugo leto, imenovali po dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite  Republike Slovenije Miranu Bogataju, simpozij SAZU z naslovom Naravne in druge nesreče v Sloveniji pa po dolgoletnem direktorju Uprave RS za zaščito in reševanje Bojanu Ušeničniku. Oba sta svoje delo in življenje posvetila varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in imela izredno vlogo pri izgradnji slovenskega sistema v obdobju po osamosvojitvi, pa tudi prej. Srečko Šestan je poudaril tudi postopno uvajanje projekta eCall (e-klic) – samodejni klic v sili, ko bodo vsa nova vozila skladno z evropskimi predpisi ob nesrečah sama sporočala lokacijo in stanje na centre 112. Vsi govorniki so se še posebej zahvalili vsem, ki so ob nedavni verižni nesreči, snegu, žledu ter poplavah, pomagali soljudem.


Kulturni program so nam popestrili člani Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora in igralci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Skupaj s povezovalko, go. Branko Smole, so se odrekli honorarju v dobrobit vsem reševalcem.

 

Na slovesnosti so bila podeljena priznanja in nagrade Civilne zaščite najzaslužnejšim pripadnikom poveljstev in enot Civilne zaščite, pripadnikom prostovoljnih in poklicnih reševalnih enot, služb in sestavov ter drugim posameznikom za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

 

Na Gorenjskem je bilo za leto 2013 podeljenih skupaj 34 ZNAKOV CZ in ŠTIRI PLAKETE:

- 25 BRONASTIH ZNAKOV CZ,

- 6  SREBRNIH ZNAKOV CZ,

- 3  ZLATI ZNAKI CZ,

- 4  PLAKETE CZ.

 

Tudi ob tej priložnosti izrekamo posebne čestitke prejemnikom priznanj Civilne zaščite in se jim zahvaljujemo za izredne dosežke na področju opravljanja nalog zaščite, reševanja in pomoči.


Prihodnje leto se bomo zopet srečali v eni od občin na Gorenjskem.


Oglejte si nekaj utrinkov iz slovesne podelitve priznanj in nagrad CZ.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJEPRILOGE