Facebook
Twitter
YouTube

Končana mednarodna vaja Karavanke Together 2013 (10. 10. 2013)

V torek, 8. oktobra 2013, je na ploščadi pred predorom Karavanke in v njem potekala terenska vaja "Karavanke Together 2013". Vajo je organizirala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Izpostava Kranj v sodelovanju s Civilno zaščito, Darsom, gasilskimi zvezami Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Bled-Bohinj, gorenjskimi enotami nujne medicinske pomoči in osebjem Splošne bolnišnice Jesenice, Policijo, Rdečim križem, Centrom za socialno delo Jesenice, Direkcijo RS za ceste in drugimi. Na vaji so sodelovali tudi predstavniki avstrijskega upravljavca predora in avtoceste ASFINAG, avstrijske gasilske enote iz okraja Beljak, policije, Rdečega križa in upravnih organov Dežele Koroške ter še mnoge druge službe. Skupno je bilo v vajo vključenih 721 ljudi, od tega 460 vadbencev iz Slovenije.

Vaja je predvidevala trčenje avtobusa in osebnega vozila v cestnem predoru Karavanke. Zaradi nenadnega zaviranja je prišlo do dodatnega trčenja oziroma naleta treh osebnih vozil. V nesreči je bilo več oseb poškodovanih, eno vozilo pa je zagorelo. Zaradi nesreče sta bili v predoru ujeti dve koloni vozil (45 vozil) in v njih 110 oseb. Vaja je zahtevala vodenje in koordinacijo številnih reševalnih služb z obeh strani meje, gašenje, reševanje iz predora, namestitev evakuiranih nepoškodovanih potnikov v zbirni center, prevoze številnih poškodovanih v Splošno bolnišnico Jesenice in je služia kot najvišja oblika usposabljanja vseh struktur, ki se aktivirajo ob taki množični nesreči.
 
Predstavitve vaje so se udeležili tudi minister za obrambo Roman Jakič, generalni direktor URSZR Darko But in poveljnik Civilne zaščite Slovenije Srečko Šestan. Vodja vaje Jernej Hudohmet, poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko, je povedal, da vajo ocenjuje kot dobro, in dodal: »Po vaji leta 2009 je bilo vloženih veliko naporov tako na slovenski kot na avstrijski strani. Uskladili smo postopke in sistem zaznavanja nesreč, aktiviranja in obveščanja ter usklajevanja med nesrečo.« Minister Roman Jakič je pohvalil prizadevanja udeležencev vaje ter spomnil na nesrečo v predoru leta 2007, pri kateri so se pokazale nekatere pomanjkljivosti, ki pa jih prav s takimi vajami odpravljamo. Reševalcem je zaželel, da bi se srečevali le na vajah, uporabnikom predora pa, da bi do leta 2019 dobili še drugo cev, kar bi zelo povečalo varnost udeležencev v cestnem prometu.
 
Po prvih ocenah je bila vaja zelo uspešna in je pokazala, da je sistem na podobno nesrečo bistveno bolje pripravljen, kot pred letom 2007. Detaljne analize, ki se bodo izdelale skupaj s kolegi iz Koroške, bodo v prihodnjih tednih pokazale, katera področja pa lahko v bodoče še izboljšamo

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE