Facebook
Twitter
YouTube

VAJA UKREPANJE ZDRAVSTVA IN DRUGIH SLUŽB OB MNOŽIČNI NESREČI 2013 (17. 5. 2013)

V sklopu tečaja UKREPANJE ZDRAVSTVA IN DRUGIH SLUŽB OB MNOŽIČNI NESREČI, ki ga je izvedel Zdravstveni dom Kranj, je dne 16.5.2013 potekala vaja vseh sodelujočih služb: Zdravstveni dom Kranj – Prehospitalna enota nujne medicinske pomoči Kranj (NMP Kranj), Javni zavod Gasilsko reševalna služba Kranj (JZ GRS Kranj), Policijska uprava Kranj (PU Kranj) in Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava URSZR Kranj – Regijski center za obveščanje Kranj (ReCO Kranj). Vaja je potekala na dvorišču Gasilsko reševalne službe Kranj. Na vaji je bila aktivirana prikolica za množične nesreče, ki jo je zagotovila Izpostava URSZR Kranj.
 
Predpostavka vaje je bila prometna nesreča, v kateri sta trčila avtobus in kombi. Vozili sta zagoreli. Očividec ni podal točne informacije, koliko je poškodovanih, jih je pa po njegovi oceni število veliko. Število poškodovanih ni bilo znano nastopajočim v vaji.
 
Potek vaje:
Operater ReCO Kranj preveže pogovor očividca s službo NMP v Kranju in o dogodku obvesti druge službe v skladu s svojimi navodili. Gasilci JZ GRS Kranj prvi prispejo na kraj nesreče in začnejo z reševanjem. Policisti PU Kranj zavarujejo kraj nesreče. NMP Kranj se z reševalnim vozilom in 1. ekipo NMP takoj odpelje na mesto dogodka z dodatno opremo pripravljeno za velike nesreče. Prva ekipa NMP, ko pride na mesto dogodka prevzame svoje funkcije. Zdravnik (vodja intervencije NMP) se javi pri vodji intervencije - gasilcu. Dogovorita se za nadaljnje ukrepe in usklajeno sodelovanje. Določita sprejemno mesto oz. vstopno točko, kjer se javijo vse prihajajoče ekipe vseh služb. Aktivira se prikolica za množične nesreče.
Na mestu nesreče oziroma na prostoru, ki ga določijo gasilci kot varno za delo s pacienti, se formirajo delovna mesta zdravstva, koordinator prevozov postavi označevalne table za posamezna delovišča zdravstva, določi se mesto za prikolico za množične nesreče in mesto za pristanek helikopterja.
 
Vajo si je ogledal tudi vodja Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Kranj in poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet.
 
Udeleženci drugega dela tečaja bodo vajo izvedli 23.5.2013.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE