Facebook
Twitter
YouTube

11.2. MEDNARODNI DAN ENOTNE EVROPSKE ŠTEVILKE ZA KLIC V SILI 112 (11. 2. 2013)

11. 2. je mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav. V nujnih primerih je, ko gre za življenje in je pomembna vsaka sekunda, si nihče ne želi zapravljati časa z iskanjem telefonske številke. Zato je EU uvedla enotno številko za vse države članice. Isto številko lahko uporabite, če vam zagori hiša na Švedskem ali če ste udeleženi v prometni nesreči v Italiji.

Evropsko unijo zdaj sestavlja 27 držav, v kateri deluje enotna evropska številka za klic v sili 112: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo. Enotna evropska številka za klic v sili 112 deluje tudi v Islandiji, Lihtenštajnu, Norveški, Švici in na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije.
 
Ni naključje, da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili. Zapišite datum 11.2., zbrišite ločilo in dobili boste 112.
 
112 – EN NOS, ENA USTA, DVE OČESI
 
Številke si ni tako težko zapomniti. Otroci si jo najlaže zapomnijo, če jim pokažemo obraz, in sicer en nos, ena usta in dve očesi. Za vse nas je pomembno, da si jo dobro zapomnimo, da se je bomo bolj ali manj pretreseni ob različnih nesrečah laže spomnili.
 
Izpostava URSZR Kranj je v sodelovanju z Območnimi združenji Rdečega križa in nekaterimi osnovnimi šolami na dan 11.2.2013 organizirala predstavitve enotne evropske številke za klic v sili 112 po sledečem razporedu:
 
• Predstavitev Regijskega centra za obveščanje Kranj je potekala na lokaciji ReCO Kranj in je bila organizirana za štiri razrede III. triade OŠ Simona Jenka Kranj. Učenci so si ogledali tudi Regijski center za obveščanje Kranj. Seznanili so se z delom operaterja, prikazana jim je bila oprema ter postopek klicanja na številko 112; kadar bodo v stiski in bodo potrebovali pomoč, pokličejo številko 112. Predstavitev v ReCO Kranj je potekala v času od 9.30 – 13.30, vodil jo je Robert Skrinjar, vodja Regijskega centra za obveščanje Kranj.
 
• Predstavniki Izpostave URSZR Kranj so skupaj s predstavniki območnih združenj Rdečega križa predstavili številko 112 ter pokazali temeljne postopke oživljanja in delovanje defibrilatorja. Na Gorenjskem smo se dogovorili z OZRK Kranj, OZRK Škofja Loka in OZRK Tržič po sledečem razporedu:
 - OZ RK KRANJ je imelo predstavitev na OŠ F. Prešerna Kranj. Predstavitev je potekala v devetih razredih III. triade. Prikazani so bili temeljni postopki oživljanja in delovanje defibrilatorja. Učenci so praktično preizkusili svoje znanje na 3 defibrilatorjih. Predstavitev se je pričela ob 9.00 in je trajala cel dopoldan. Prikaz oživljanja je vodila prostovoljka OZ RK Kranj Ana Koritnik s pomočjo 5 prostovoljcev, ki so vključeni v Ekipo prve pomoči OZ RK Kranj. Številko 112 je predstavila Janja Lukman iz Regijskega centra za obveščanje Kranj.
- OZ RK ŠKOFJA LOKA je predstavilo postopke oživljanja in delovanje defibrilatorja učencem OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki. Zaradi natrpanega urnika učencev je predstavitev potekala le eno šolsko uro, s pričetkom ob 10.15. Številko 112 je predstavil Jernej Hudohmet, vodja Izpostave URSZR Kranj.
- OZ RK TRŽIČ in Izpostava URSZR Kranj bosta izvedla predstavitev za učence OŠ Križe, v četrtek 21. februarja.
 
Predstavitve smo izvajali v sedmih, osmih in devetih razredih osnovnih šol. Skupaj se je predstavitev udeležilo približno 400 učencev.

Z namenom seznanjanja splošne javnosti o enotni evropski številki za klic v sili 112 je Uprava RS za zaščito in reševanje pripravila radijski oglas, ki ga bo objavljal Radio Slovenija med 11. in 17. februarjem na prvem in drugem programu.

 

Koristne spletne povezave:

http://ec.europa.eu/112

http://www.eena.org/view/en/index.html 

- za otroke:

http://www.sos112.si/jezek.html

http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/kids/home/index_sl.htm

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE