Facebook
Twitter
YouTube

Usposabljanje ekipe za reševanje na vodi in iz vode (28. 9. 2012)

Na Avstrijskem Koroškem, natančneje na Belem jezeru (Weissensee) se je na povabilo Gasilske zveze Celovec-Dežela ekipa Civilne zaščite Gorenjske za reševanje na vodi in iz vode udeležila skupnega čezmejnega usposabljanja.

Dobro sodelovanje med Avstrijsko Deželo Koroško in Upravo RS za zaščito in reševanje, Izpostavo Kranj se v zadnjem času preko aktivnosti v okviru evropskega projekta GOAL še krepi.

Eno od področij boljšega čezmejnega sodelovanja je tudi področje reševanja na vodi in iz vode, predvsem za primer morebitnih katastrofalnih poplav. Tako so koroški gasilci gasilske zveze Celovec-Dežela povabili enoto Civilne zaščite za reševanje na vodi in iz vode gorenjske regije na njihovo večdnevno usposabljanje podvodnih reševalcev.

Usposabljanje je potekalo od 24. do 26.9.2012 na jezeru Weissensee na Koroškem. Ekipa Civilne zaščite za reševanje na vodi in iz vode gorenjske regije je bila prisotna 24. in 25.septembra. Prvi dan je minil v znamenju medsebojnega spoznavanja pripadnikov reševalnih enot, predstavitve namena in poteka usposabljanja, primerjave organiziranosti istovrstnih enot na obeh straneh državne meje, njihove opremljenosti, usposobljenosti ter primerjave operativno taktičnih pristopov k reševanju. Drugi dan sta bila med drugim izvedena dva potopa, prvi kot prilaganje na razmere v jezeru in drugi po programu usposabljanja za izvajanje aktivnosti reševanja v vodi. Koroški kolegi so pripadnike naše enote seznanili tudi z načrtovanimi aktivnostmi v naslednjem letu in v letu 2014, ko bo v okviru EU projekta GOAL na avstrijskem Koroškem izvedena velika čezmejna vaja na temo reševanja ob katastrofalnih poplavah. Za ta namen so na globino 22 metrov že potopili letalo Cessna, ki bo v obdobju do vaje služilo namenom usposabljanja reševalcev-potapljačev. Na koncu je bila z obeh strani izražena želja po nadaljevanju in nadgradnji dobrega medsosedskega sodelovanja v obliki občasnih skupnih urjenj.

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE