Facebook
Twitter
YouTube

Zaključek natečaja (13. 6. 2012)

»NARAVNE IN DRUGE NESREČE V NAŠI OKOLICI« V ŠOLSKEM LETU 2011/2012

Natečaj smo na Gorenjskem uspešno zaključili. Na regijskem nivoju smo imeli podelitev nagrad ter priznanj učencem in mentoricam v okviru Dnevov zaščite in reševanja na Jesenicah, 25. maja 2012. Na državnem nivoju pa je bila prireditev izvedena 30. maja 2012.
 
V okviru Izobraževanja, informiranja in usposabljanja za osebno in vzajemno zaščito za predšolske in šolske otroke v šolskem letu 2011/2012, je Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje namenila za promocijske aktivnosti v letu 2012 lutkovno predstavo.
 
Lutkovno predstavo PIKEC JEŽEK IN GASILKO JEŽ, v izvedbi lutkovnega gledališča FRU-FRU so si ogledali učenci od prvega do petega razreda OŠ Simona Jenka Kranj – PODRUŽNICA PRIMSKOVO, dne 13. junija 2012. Vabljeni so bili tudi učenci OŠ Helene Puhar Kranj.
 
 
Uvodoma je učence pozdravil Jernej Hudohmet, vodja Izpostave URSZR Kranj ter Mojca Bertoncelj. vodja Podružnične šole Primskovo. Učenci Podružnične šole Primskovo (155 učencev) in učenci OŠ Helene Puhar (97 učencev) prejmejo vrečke za copate, potiskane z Ježkom 112. Istočasno je Jernej Hudohmet predstavil temo natečaja za šolsko leto 2012/2013 in sicer »Narave in druge nesreče – POTRES« in povabil učitelje ter učence k sodelovanju.
 
Sledila je poučna lutkovna predstava PIKEC JEŽEK IN GASILKO JEŽ, ob kateri so uživali učenci ter njihove učiteljice.
»Gasilko Jež je neustrašni in prijazni gasilec, ki v gozdu pomaga in rešuje male gozdne prebivalce, ki se včasih tudi po svoji krivdi, znajdejo v težavah. Glavni junak je Pikec Ježek, ki rad kaj" ušpiči". Za napetost pa poskrbi goljufiva podgana, ki v svojem podzemnem rovu ves čas načrtuje roparske podvige.«
Skozi niz dogodivščin Pikca, Lizike in njunih malih prijateljev so učenci spoznali, kako se obnašati v primeru naravnih in drugih nesreč: požar, poplava, potres, kako se nesreč obvarovati in koga poklicati na pomoč.
Predstava nagovarja najmlajše in jih na nevsiljiv, hudomušen in prijazen način seznanja z nevarnostmi, s katerimi se lahko srečajo v vrtcu, šoli ali v domačem okolju.
Lutkovna predstava je nastala v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje, ki je tudi pobudnik skupnega projekta. Namenjena je otrokom od četrtega do desetega leta. Literarno predlogo je »ustvaril« Andrej Rozman – Roza.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE