Facebook
Twitter
YouTube

XXV. REGIJSKO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PRVE POMOČI (15. 6. 2019)

V soboto 08.06.2019 je v samem centru Pivke potekalo XXV. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, civilne zaščite in rdečega križa.

V soboto 08.06.2019 je v samem centru Pivke potekalo XXV. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, civilne zaščite in rdečega križa.
Ocenjevanje je potekalo na štirih delovnih točkah kjer so ekipe dobile informacijo o stanju, vrsti nesreče, ter se na podlagi informacij morale v realnem času odločiti o stanju poškodb, nudeni pomoči ipd. Na vsaki točki so imeli na voljo 10 minut časa Same ekipe je spremljala tudi močna tehnična podpora od maskerjev, imitatorjev poškodovancev, spremljevalcev, do samega tehničnega osebja, pa zdravnikov, reševalcev, ocenjevalcev…

Vrhunsko pripravljena vaja, z odličnimi rezultati vseh vpletenih pa je pokazala še nekaj drugega. Pokazala je na veliko srčnost, pripravljenost in organiziranost vseh vpletenih, ki bi brez osebnega angažmaja, želje in volje po pomoči sočloveku prav gotovo ne bi bila tako uspešna in dobra. Kadar naključni in laični mimoidoči pogleda dogajanje od blizu in vidi koliko znanja je tukaj potrebnega, koliko preudarnih odločitev je potrebno pravzaprav hipno sprejeti in kako je tem ljudem v roke položeno življenje sočloveka in mora v takšnih trenutkih ostati najbolj zbran in trezen, potem nanje glede s povsem drugimi očmi. Predvsem pa z največjo možno mero občudovanja in spoštovanja.

Rezultati so tukaj povsem drugega pomena, ker nenazadnje gre za preverjanje in ne tekmovanje, je pa vseeno prav, da ekipe omenimo Sodelovalo jih je 12 in sicer:
1) V KONKURENCI:
1.Ekipa PP OZRK občine Cerknica,
2.Ekipa PGD Cerknica iz občine Cerknica,
3.Ekipa PP Rdečega križa občine Sežana,
4.Ekipa PGD Povir iz občine Sežana,
5.Ekipa PP Rdečega križa občine Hrpelje-Kozina,
6.Ekipa PGD Komen iz občine Komen,
7.Ekipa PP Civilne zaščite občine Postojna,
8.Ekipa PP OZRK Postojna-Pivka iz občine Pivka – 1,
9.Ekipa PP OZRK Postojna-Pivka iz občine Pivka – 2.

2) IZVEN KONKURENCE (tri ekipe iz Hrvaške):
10.Ekipa društva Crvenog križa Primorsko - Goranske županije,
11.Tim za spašavanje iz ruševina - Primorsko-goranske županije,
12.Ekipa Gradskog društva Crvenog križa Buje.

Rezultati ki so jih dosegli pa so bili naslednji:
1.mesto: ekipa PGD Cerknica (3367 točk), 6 članska ekipa
2.mesto : ekipa Rdečega križa Sežana (3141 točk), 4 članska ekipa
3.mesto: ekipa RKS OZ Postojna-Pivka in občine Pivka (3065 točk), 6 članska ekipa

Na državno preverjanje, ki bo oktobra v Ptuju se je neposredno uvrstila ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica. Preverjanje so si ogledali tudi poveljnik CZ Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnik CZ za Notranjsko regijo Sandi Curk, vodja uprave za obrambo Postojna Iztok Kokošar, nekateri občinski poveljniki CZ, strokovni delavci na področju ZiR iz sosednjih občin, člani regijskega štaba CZ, predstavniki RKS, podžupan in direktorica uprave občine Pivka ter še veliko število mimoidočih.

Za uspešno izvedbo regijskega preverjanja prve pomoči se v imenu RKS OZ Postojna – Pivka in Izpostave URSZR Postojna iskreno zahvaljujemo občini Pivka za sodelovanje in možnost izvedbe preverjanja na območju občine ter za prostore obnovljenega Krpanovega doma. Posebna zahvala gre vsem prostovoljcem; nekateri so spremljali ekipe, drugi igrali poškodovance na posameznih delovnih mestih, mnogi pa sodelovali pri organizaciji preverjanja.

Anže Srebovt

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE