Facebook
Twitter
YouTube

XXIV. REGIJSKO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PRVE POMOČI (30. 5. 2018)

V soboto 26. maja 2018 je v KNEŽAKU v občini ILIRSKA BISTRICA potekalo XXIV. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, Civilne zaščite in Rdečega križa za NOTRANJSKO.

Preverjanje je potekalo v občini ILIRSKA BISTRICA in sicer po naselju KNEŽAK, na štirih delovnih točkah, na katerih so ekipe oskrbele 16 poškodovancev z realističnim prikazom poškodb. Vsaka ekipa je imela po 10 minut časa za oskrbo poškodovancev na posamezni delovni točki. Za prikaz poškodb je skupina maskerjev za pripravo imitatorjev poškodb namaskirala 16 imitatorjev poškodb, ki so skušali čim bolj realistično prikazat poškodovance. Teme na delovnih točkah so bile: PROMETNA NESREČA (nesreča traktorja in motoristov), NESREČA PRI ŽGANJEKUHI, DELOVNA NESREČA  V OBRATU ŽAGE  IN TRANSPORT POŠKODOVANIH v sklopu katerega se je opravilo tudi ocenjevanje vodje ekipe za delo z radijsko postajo v sistemu "ZARE".
Na preverjanju je sodelovalo 12 ekip in sicer:.
1) V KONKURENCI:
1. OBČINA HRPELJE - KOZINA - EKIPA PP RDEČEGA KRIŽA
2. OZRK POSTOJNA - PIVKA IN OBČINA PIVKA 1
3. OZRK POSTOJNA - PIVKA IN OBČINA PIVKA 2
4. OBČINA KOMEN – EKIPA PGD KOMEN
5. OBČINA CERKNICA – EKIPA PGD CERKNICA
6. OBČINA POSTOJNA - EKIPA PP CZ
7. OBČINA ILIRSKA BISTRICA – EKIPA OZRK IL. BISTRICA
8. OBČINA SEŽANA - PGD POVIR
9. OBČINA SEŽANA - OZRK SEŽANA

2) IZVEN KONKURENCE: (tri ekipe iz Hrvaške)
10. Državna intervencijska postrojba - CZRH - Odjel Rijeka
11. Tim za spašavanje iz ruševina - Primorsko-goranske županije
12. Ekipa PP – GDCK BUJE (Rdeči križ Buje)

Pogoji za izvedbo preverjanja so bili zelo dobri, delovišča so bila zelo dobro pripravljena, maskerji so kvalitetno prikazali realistični prikaz poškodb in imitatorji fantastično igrali poškodovance. Ekipe PP so po oceni predsednice ocenjevalne komisije dr. Andreje Vinšek Grilj pokazale zelo visoko stopnjo pripravljenosti. Najbolj se je izkazala ekipa Prostovoljnega gasilskega društva CERKNICA iz občine Cerknica, sledita ekipi Civilne zaščite občine Postojna in ekipa PGD Komen iz občine Komen.
Na državno preverjanje, ki bo oktobra v Postojni se je neposredno uvrstila ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica.
Vse ekipe so prejele praktične nagrade, diplome in zahvale prve tri ekipe pa so prejele tudi medalje, ki sta jih udeležencem izročila predsednica OZRK Ilirska Bistrica ga. Nadja Baša in namestnik poveljnika CZ za Notranjsko – Albert Trobec.
Preverjanje so si ogledali nekateri občinski poveljniki CZ, strokovni delavci na področju ZiR iz sosednjih občin, člani regijskega štaba CZ, predstavniki RKS in veliko število mimoidočih vaščanov Knežaka.
Za uspešno izvedbo regijskega preverjanja PP se v imenu OZRKS Ilirska Bistrica in Izpostave URSZR Postojna iskreno zahvaljujemo občini Ilirska Bistrica, osnovni šoli Knežak in še posebej prostovoljcem gasilskega društva Knežak. 

Avtor fotografij: Amanda Oven

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE