Facebook
Twitter
YouTube

MEDNARODNA VAJA (30. 5. 2011)

V nedeljo 29. 5. 2011 je potekala na območju med Sežano in Občinami (Italijanska stran) mednarodna vaja »KARST EXERCISE 2011«.

Namen vaje je bil praktično preizkusiti postopke delovanja ob požarih v naravi za primere, ko je potrebna pomoč reševalnih sil iz druge države.
Na vaji so bili praktično preizkušeni postopki, ki jih določa protokol o čezmejnem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo Furlanijo-Julijsko krajino (Italija).
V prvem delu je potekala izmenjava informacij o nesreči na italijanski strani, ki je ogrožala tudi slovenski prostor. Sledila je prošnja za pomoč z Italijanske strani za pomoč v gasilskih silah. Ti postopki so potekali po dogovorjenem načinu in dogovorjenih obrazcih preko Deželnega centra Furlanije-Julijske krajini v Polmanovi, Centra za obveščanje Republike Slovenije v Ljubljani, Regijskega centra za obveščanje v Postojni in Zavoda za gasilsko in reševalno službo v Sežani.
V drugem delu je odšla dejansko na pomoč gasilska skupina iz Kraške gasilske zveze z 18 gasilci in 6 vozili. Postopek je potekal zelo organizirano po v naprej usklajenem dogovoru med obema stranema. Gasilsko skupino so sestavljali predstavniki iz PGD Divača, PGD Materija, PGD Senožeče, PGD Sežana, PGD Komen, PGD Lokev in ZGRS Sežana, ki so pripeljali najsodobnejša vozila za gašenje požarov v naravi. Gasilsko skupino je vodil poveljnik Kraške gasilske zveze g. Boris Budal.
Kot sistemski koordinator je v vaji sodeloval tudi Franc Šajn, vodja Izpostave URSZR Postojna.
Udeleženci z obeh strani so bili zadovoljni z rezultati vaje in z mnogimi medsebojnimi poznanstvi, ki so pomembna za uspešno delo ob morebitnih dejanskih nesrečah.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE