Facebook
Twitter
YouTube

REGIJSKO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PRVE POMOČI (24. 9. 2008)

V soboto 20. septembra 2008 je v vasi Povir potekalo XIV. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, Civilne zaščite in Rdečega križa.

Na podlagi razpisa za izvedbo XIV. državnega preverjanja usposobljenosti ekip PP CZ in RK in regijskega razpisa smo v soboto 20. septembra 2008 v vasi Povir v občini Sežana organizirali preverjanje usposobljenosti ekip PRVE POMOČI.
Preverjanje smo organizirali Izpostava URSZR Postojna in Območno združenje Rdečega križa Sežana v sodelovanju z občino Sežano in PGD Povir.
 
Na preverjanje se je prijavilo 8. ekip iz sedmih občin, vendar je ekipa občine Cerknica v zadnjem trenutku odpovedala sodelovanje, katero smo nadomestili z dodatno ekipo iz občine Sežane – Povir III.  tako, da je na preverjanju sodelovalo vseeno osem ekip.
Na območju Izpostave URSZR Postojna je skupno deset občin, sodelovale so le ekipe iz šestih in sicer:
·         Občina Sežana – 3 ekipe iz PGD Povir,
·         Občina Hrpelje – Kozina (ekipa PGD Materija),
·         Občina Pivka (ekipa CZ),
·         Občina Postojna (ekipa CZ),
·         Občina Bloke (ekipa CZ) in
·         Občina Loška Dolina (ekipa CZ iz Kovinoplastike Lož).
 
Ekipe PP so opravile preverjanje usposobljenosti na štirih deloviščih, ki so bila urejena znotraj vasi Povir, na katerih so oskrbele 14 poškodovancev z realističnim prikazom poškodb. Vsaka ekipa je imela po 10 minut časa za oskrbo poškodovancev na posameznem delovišču. Za prikaz poškodb je skupina za pripravo imitatorjev poškodb namaskirala 14 imitatorjev poškodb, ki so skušala čimbolj realistično prikazat poškodovance. Imitatorji so bili večinoma mladi gasilci PGD Povir.
 
Predpostavka preverjanja je bila naslednja:
 
Delovna točka 1: PROMETNA NESREČA
 
V vasi se je sprehajala mama z dojenčkom v vozičku. Ko je prečkala cesto, je pripeljalo osebno vozilo, ki ga je zaradi prevelike hitrosti zaneslo v voziček. Zaradi trka je otroka vrglo iz vozička. V nesreči sta bila poškodovana tudi sopotnika v osebnem vozilu.
 
Delovna točka 2: ŽELEZNIŠKA NESREČA
 
Domačini iz Povirja so se vračali z dela. Na poti domov se je vozilo nenadoma ustavilo pred nezavarovanim prehodom čez železniško progo. Izstopili so iz avtomobila in potiskali avto preko tirov, ko jih je presenetil prihod tovornega vlaka. Kljub zaviranju in zvočnim signalom, vlaku ni uspelo ustaviti. Trčil je v osebno vozilo in pri tem poškodoval udeležence.
 
Delovna točka 3: POŽAR
 
Otroci so se igrali v stari lopi, kjer so bile spravljene bale sena. S povečevalnim steklom so poskušali prižgati nekaj bilk. Poskus je sicer uspel, vendar je dečka, ki je držal seno, opeklo. Goreče seno je spustil in lopa je takoj zagorela. Zaradi hitre širitve požara in stare lesene konstrukcije, se je streha porušila. Na pomoč je priskočil domačin in se še sam poškodoval.
 
Delovna točka 4: IGRIŠČE
 
Kopica otrok se je razposajeno igrala na otroškem igrišču blizu vrtca. Priredili so tekmovanje za najhitrejšega in najpogumnejša premagovalca igral. Zmagovalec naj bi za nagrado nosil prapor Gasilskega društva Povir. Zaradi tekmovalne vneme in zagnanosti so se pri tem nekateri poškodovali.
 
Ekipe PP so po oceni predsednice ocenjevalne komisije dr. Vlaste Počkaj pokazale zelo visoko stopnjo pripravljenosti. Najbolj se se izkazala ekipa PP iz občine HRPELJE - KOZINA, katero je zastopala ekipa PGD Materija. Zelo malo je zaostala ekipa SEŽANA - Povir I., na tretjem mestu pa je bila ekipa občine Postojna.
 
V času preverjanja in pred zaključkom so potekale še dodatne aktivnosti, ki jih je organiziral RDEČI KRIŽ SEŽANA in sicer : merjenje pritiska, test hoje in prikaz delovanja aparata za oživljanje – defibrilatorja.
 
Potek preverjanja je spremljalo zelo veliko število obiskovalcev – predvsem domačinov iz vasi Povir in okolice, vabljenih gostov med katerimi bi omenili predstavnike RKS, župana občine Sežana in Divače, člane regijskega štaba CZ in vabljene goste iz sosednjih držav Italije in Hrvaške. Zelo pohvalno je bilo sodelovanje župana občine Sežana g. Davorina Terčona ter strokovnih služb za zaščito in reševanje občine Sežana na čelu s Poveljnikom CZ g. Mihom Pogačarjem.
Na koncu bi se še enkrat iskreno zahvalili vaščanom vasi Povir za gostoljubnost, članom PGD Povir pa za zgledno sodelovanje pri pripravi in izvedbi preverjanja in kulturnega programa ob otvoritvi in zaključku preverjanja.
 
 Naslednje leto bo organizirano preverjanje usposobljenosti ekip PP na območju OZRK Cerknica.
 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE