Facebook
Twitter
YouTube

Dogodki izpostave Maribor (RSS)

13. 12. 2011
Razpis za podelitev priznanj in nagrad CZ za leto 2012
Objava razpisa Uprave RS za zaščito in reševanje za podelitev priznanj in nagrad Civilne zaščite v leto 2012

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je objavila razpis za podelitev priznanj in nagrad Civilne zaščite v leto 2012. Priznanja in nagrade Civilne zaščite bodo praviloma podeljena ob svetovnem dnevu Civilne zaščite. V skladu s sklepom 16. seje komisije za izbiro kandidatov za priznanja in nagrade Civilne zaščite, ki je bila 4. 2. 2011, ter izrednega sestanka komisije, ki je bil 23.11.2011, bo poveljnik Civilne zaščite RS v letu 2012 podelil skupno 181 priznanj in nagrad Civilne zaščite.
 
Za območje Uprave RS za zaščito in reševanje Izpostave Maribor je v letu 2012 predvidenih 11 priznanj. To so:
• 1 priznanje – plaketa Civilne zaščite
• 2 priznanji – zlati znak Civilne zaščite
• 3 priznanja – srebrni znak Civilne zaščite
• 5 priznanj – bronasti znak Civilne zaščite
 
Predloge kandidatov za priznanja ali nagrade Civilne zaščite v papirni obliki (na obrazcu A in/oz. B) posredujte na naš naslov:
 
Uprava RS za zaščito in reševanje Izpostava Maribor,
Bezjakova ulica 151 2341 Limbuš
 
in v elektronski obliki (v urejevalniku teksta Word) na našo e-pošto: gp.mb@urszr.si, najkasneje do srede, 11. januarja 2012.
9. 12. 2011
DOGODKI V IC ZR – enota PEKRE
V času od 5.12.2011 do 18.12.2011 potekajo v prostorih IC ZR- enote Pekre naslednji dogodki:
- izpiti za voditelje čolnov- dva dni,
- izobraževanje gasilskih častnikov in podčastnikov- 12 dni,
- usposabljanje članov gorske reševalne službe Maribor v nudenju nujne medicinske pomoči- 2 dni,
- posvet o požarni zaščiti- pregledniki APZ,
- posvet gasilskih poveljnikov v zvezi problematike izvajanja gašenja kolektorjev za pridobivanje električne energije,
- obisk Dedka Mraza ter obdaritev otrok.

Poleg navedenih dogodkov potekajo tudi vsakodnevne aktivnosti društev in zvez, ki z svojo dejavnostjo izvajajo naloge s področja zaščite, reševanja in pomoči ter imajo sedež v prostorih enote Pekre: Radioklub Maribor, Kinološko društvo za reševalne pse Maribor, Gorska reševalna služba Maribor ter Zveza radioamaterjev Slovenije, ki je pred kratkim prevzela prostore za svojo dejavnost v objektu IC ZR- enote Pekre.

V letu 2011 je bilo čez 5.800 udeležencev različnih oblik aktivnosti v IC ZR- enoti Pekre. Poleg tega so še udeleženci dogajanj ob 20-letnici Pekrskih dogodkih v mesecu maju 2011.
14. 11. 2011
Vabilo na sestanek
Izobraževalni center IG - enota Pekre organizira sestanek s področja zaščite in reševanja za občine Vzhodno Štajerske regije.
14. 11. 2011
Vaja zaščite in reševanja »INEX 4« - RADIOLOŠKA NESREČA
V Sloveniji bo 16. novembra 2011 državna vaja zaščite in reševanja »INEX 4«. Z njo se bo preverila pripravljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč ob radiološki nesreči. Vaja obsega začetni odziv in obdobje nekaj dni po nesreči. To bo predvsem štabna vaja, le mobilne enote za radiološki monitoring bodo vadile tudi na terenu. Vpoklicanih bo 9 enot, specializiranih za radiološke meritve, med njimi tudi enota RKB Izpostave Maribor. Dogajanje je postavljeno v Slovenske Konjice, kjer po namišljenem scenariju eksplodira več bomb z radioaktivno snovjo. Na vaji bo sodelovalo 150 ljudi in 15 specializiranih vozil.
28. 10. 2011
Obisk OŠ Lovrenc na Pohorju
V okviru meseca požarne varnosti so osnovnošolci šestega, sedmega, osmega in devetega razreda OŠ Lovrenc na Pohorju dne 27.10.2011 obiskali Regijski center za obveščanje.

Vodja centra Drago Gumzej jim je predstavil sistem delovanja zaščite in reševanja. Osnovnošolci so se seznanili kako deluje regijski center za obveščanje, z nalogami in delom operativca. V primeru klica mednarodne številke 112 so izvedeli, da morajo povedati točne podatke o dogodku. Obiskali so še reševalno postajo in poklicne gasilce.
25. 10. 2011
Usposabljanje za delo z motorno žago
Dne 25.10.2011 poteka v izobraževalnem centru IG - enota Pekre usposabljanje za delo z motorno žago. V organizaciji Gasilske zveze Maribor je izvajalec usposabljanja Zavod za gozdove Slovenije. Usposabljanja se udeležuje 36 prostovoljnih gasilcev. Usposabljanje traja 2 dni (teorija, varstvo pri delu ter praktični preizkus dela v pohorskih gozdovih).
22. 8. 2011
16. razpis natečaja
Uprava RS za zaščito in reševanje je za predšolsko in šolsko mladino razpisala že 16. natečaj »Naravne in druge nesreče«. Tema natečaja v šolskem letu 2011 - 2012 je "Naravne in druge nesreče v moji okolici"
13. 6. 2011
Podvelka, regijska vaja LETALO 2011
Obveščamo vas, da Izpostava URSZR Slovenj Gradec ter Izpostava URSZR Maribor organizirata skupno regijsko vajo s področja zaščite in reševanja z nazivom »Letalo 2011«.

Vaja se bo izvedla v soboto 18.6.2011 v Občini Podvelka, na travniku in gozdu v bližini objekta z naslovom Zgornji Lehen 10.
 
Predpostavka vaje: »Pogrešano je manjše transportno letalo z 11 osebami na krovu, ki je poletelo iz letališča v Mariboru in je letelo proti letališču v Slovenj Gradcu. Po izvedenih postopkih zbiranja podatkov je Policija začela z iskalno akcijo, za pomoč je zaprosila enote s področja zaščite, reševanja in pomoči (gorski reševalci, gasilci, vodniki reševalnih psov, lovci). Skupne iskalne skupine organizirano preiskujejo teren (mejno področje obeh regij) in preko skupne operativne skupine poročajo obema regijskima štaboma Civilne zaščite. Strmoglavljeno letalo je najdeno na območju Koroške v Občini Podvelka, mrtvih je 6 oseb, ranjenih pa 5. Izvede se tehnično reševanje in zdravstvena oskrba ter transport ranjenih v zdravstvene ustanove. Ena oseba je zaradi hudih poškodb z vitlom dvignjena v Helikopter Slovenske vojske ter prepeljana v UKC Maribor.« Aktivnosti v vaji se bodo pričele nekaj po 9.uri, iskalna akcija steče ob 9.30 uri.

Predstavitev vaje se prične ob 10.uri, ogled vaje pa ob 10.25. Ogled vaje oz. sama vaja bo predvidoma končana okrog 11.20, ob 11.30 uri so načrtovane prve analize vaje ter izjave za javnost.
10. 6. 2011
Finale 6. varnostne olimipijade
V Mariboru je potekala že šesta Otroška varnostna olimpijada. 20 ekip četrtošolcev, ki so bili najuspešnejši na sedmih predtekmovanjih, se je na finalni prireditvi pomerilo v različnih spretnostih in športih. Cilj je, da se skozi igro in zabavo naučijo čim več o varnosti, zato so se predstavile številne službe, ki skrbijo za varnost in zaščito, s svojo prisotnostjo pa so otroke razveselili tudi nekateri vrhunski športniki.

Na finalu je sodelovala tudi Izpostava URSZR Maribor. Predstavila je dejavnost zaščite in reševanja, Ježek 112 pa je poskrbel za obilo smeha in veselja med otroci ter ostalimi obiskovalci. Tudi Dejan Zavec se je Ježku 112 ni uspel upreti.
31. 5. 2011
Regijsko preverjanje prve pomoči
V Selnici ob Dravi je v soboto 28. maja potekalo že sedemnajsto regijsko preverjanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Kljub močnemu deževju v jutranjih urah so organizatorji: Uprava za zaščito in reševanje, Območno združenje RK Maribor in Občina Selnica ob Dravi, pripravili dobre pogoje za vseh 12 ekip. Na treh delovnih točkah so morale šest članske ekipe pokazati vso znanje v nudenju prve pomoči. Komisija pod vodstvom dr. Milana Krajnca je ocenjevala njihovo usklajenost, vodenje in pravilnost postopkov. Sredi dopoldneva se je uredilo še vreme in predstavile so se različne enote iz Slovenske vojske, Civilne zaščite, Policije, Gorske reševalne službe, vodniki reševalnih psov in gasilcev. Nekaj minut pred štirinajsto uro je zmagovalna ekipa Območnega združenja RK Maribor, visoko v zrak dvignila prehodni pokal za prvo mesto. Vse ekipe so prejele praktične nagrade iz rok župana občine Selnica ob Dravi Jurija Lepa, vodje Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Maribor Ivane Grilanc in sekretarja OZRK Maribor Alojza Kovačiča. Nato so še zaželeli veliko uspeha zmagovalni ekipi na državnem preverjanju ki bo 8. oktobra v Brežicah. Preverjanje so si ogledali tudi študenti Visoke zdravstvene šole Maribor.
 1 2 3 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE