Portal URSZR - Izpostava - <![CDATA[Povečana verjetnost za nastanek požarov v naravnem okolju]]> Največja verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je trenutno na Krasu in v Koprskem primorju, kjer je v prejšnjem tednu padlo najmanj dežja. Zaradi vročinskega vala se bo v naslednjih dneh povsod po državi verjetnost nastanka in širjenja požarov v naravnem okolju povečevala. Takšno stanje bo trajalo najmanj do začetka naslednjega tedna, zato svetujemo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju.  

Da v naravnem okolju ne bi zagorelo, je treba pri uporabi ognja v naravnem okolju upoštevati predvsem naslednje:

- pri kurjenju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
- ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
- prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
- prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

]]>
Wed, 02 Aug 2017 00:00:00 +0200
<![CDATA[Zaščita ob močnem vetru]]> Veter povzroča številne neprijetnosti: odkriva strehe, dviga ali odnaša celotne strešne konstrukcije, podira reklamne panoje in prometne znake, prevrača komunalne zabojnike, lomi veje in podira drevesa, trga električno napeljavo povzroča visoke valove, snežne zamete, ovira promet, odnaša zemljo in povzroča škodo na kmetijskih površinah.

S preventivnimi zaščitnimi ukrepi poskrbite za osebno zaščito, zaščito stavb, živali, vozil in plovil.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 00:00:00 +0100
<![CDATA[Plimovanje morja]]> Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, bo plimovanje morja v naslednjih dneh povišano in bo ponovno poplavljajo v večjem obsegu. 

Zato svetujemo in opozarjamo:

  • Pravočasno zavarujte svoje premoženje in odstranite avtomobile s poplavnega območja.
  • Ob visokih valovih se ne zadržujte na izpostavljenih delih obale.
  • Ob napovedi poplavljanja morja ne izplujte s plovilom.
  • Če  ste na morju, čim prej odplujte v varen pristan in o tem obvestite svojce, da ne bi po nepotrebnem sprožili akcije iskanja in reševanja.

]]>
Fri, 15 Nov 2019 00:00:00 +0100
<![CDATA[Varno v gore]]> Tudi jeseni se vas bo veliko odločilo za obisk gora. Upoštevajte, da so razmere v gorah drugačne kot v dolini, zato se na vzpon zelo dobro pripravite in primerno opremite.

Pred odhodom se najprej pozanimajte o vremenskih razmerah.

V tem letnem času morate pri obisku gora upoštevati, da:

  • je dan krajši;
  • so poti lahko poledenele, zato je nevarnost zdrsa velika;
  • je priporočljiva opremljenost s cepinom in derezami, ki ju znate uporabljati;
]]>
Fri, 04 Oct 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Vroče je!]]> Ko je vroče, smo prej in bolj utrujeni, manj koncentrirani, naše zmožnosti hitrega odzivanja so manjše. Dlje kot traja vročinski val, težje prenašamo njegove negativne učinke. Nekaj osnovnih koristnih napotkov:

Kako ublažimo negativne učinke vročine?

Za kaj poskrbimo pri vožnji z avtomobilom?

Kako poskrbimo za domače živali?

]]>
Thu, 27 Jun 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Nevihte in neurja ]]> Nevihte so intenziven vremenski pojav z močnejšimi padavinami, bliskanjem in udari strel. Pogoste so v topli polovici leta. Takrat nastajajo tudi neurja, ki so pravzaprav močnejše nevihte.

Slovenija spada med najbolj nevihtna območja v Evropi
. Lahko gre za vročinske nevihte – topel in vlažen zrak pri tleh ter hitro zniževanje temperature zraka z višino v splošni atmosferi, in frontalne nevihte – ob prehodih hladnih vremenskih front.

Nekaj koristih napotkov za osebno zaščito:

]]>
Wed, 05 Jun 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Pozor, plazovi!]]> Zaradi obilnih padavin se lahko sprožajo tudi zemeljski plazovi. Na območjih, izpostavljenim zemeljskim plazovom, bodite pozorni na znake, kot so na primer nagubanost zemljišča, posedanje, večja namočenost, razpoke in premiki na zemljišču, razpoke na stavbi, nenavadni zvoki (npr. pokanje dreves) ter drugi zamolkli zvoki, katerih glasnost počasi narašča. Če opazite takšne znake, o tem obvestite Center za obveščanje na telefonsko številko 112 in zapustite nevarno območje.

]]>
Wed, 29 May 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Ne podcenjujte moči vode in bodite pripravljeni]]> Ob možnosti poplave: opazujte naraščanje vode v okolici ter spremljajte vremensko napoved in opozorila, iz nižjih prostorov umaknite premično premoženje, s protipoplavnimi vrečami preprečite vdor vode v stavbo … 
Med poplavo: umaknite se v višje nadstropje  ali na višje ležeče območje, peš ali z vozilom ne prečkajte  poplavljenih območij … 
Po poplavi: očistite predmete, ki so bili v stiku s poplavno vodo, ne uživajte hrane, ki je bila v stiku z njo, pred ponovnim priklopom naj električne naprave in napeljavo pregleda strokovnjak …
Oglejte si tudi tv spot Na poplave se lahko pripravite, film o poplavni ogroženosti Živeti s poplavami, ter spletno hišo Ste storili vse za varen dom z interaktivnimi napotki, kako ravnati pred poplavo, med njo in po njej.

]]>
Wed, 29 May 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Preventivni zaščitni ukrepi ob močnem vetru]]> Po podatkih Agencije RS za okolje bo do torka zvečer zelo vetrovno z močnimi sunki vetra. Tako močan veter lahko povzroča številne neprijetnosti: odkriva strehe, dviga ali odnaša celotne strešne konstrukcije, podira reklamne panoje in prometne znake, prevrača komunalne zabojnike, lomi veje in podira drevesa, trga električno napeljavo, povzroča visoke valove, ovira promet, odnaša zemljo in povzroča škodo na kmetijskih površinah.
S preventivnimi zaščitnimi ukrepi poskrbite za osebno zaščito, zaščito stavb, živali, vozil in plovil.

]]>
Mon, 13 May 2019 00:00:00 +0200
<![CDATA[Varstvo pred požarom ob kurjenju kresov]]> Pred nami so prvomajski prazniki in na predvečer 1. maja bodo po državi spet zagoreli številni kresovi. Da bi bilo zaradi njih čim manj nevšečnosti, prosimo, da organizatorji javnih prireditev s kresovanjem ter vsi ostali, ki bodo v naravnem okolju ob prvomajskih praznikih kurili kresove, ob tem upoštevajo predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

]]>
Fri, 26 Apr 2019 00:00:00 +0200