Facebook
Twitter
YouTube

Vaja nesreča na morju NAMIRG 2019 (9. 9. 2019)

V soboto, 7. septembra je bila v koprskem zalivu izvedena vaja »NAMIRG 2019«, kot del projekta NAMIRG, v katerem so sodelovali: mednarodna ekipa poklicnih gasilcev – NAMIRG (North Adriatic Maritime Incident Response Group), Uprava RS za pomorstvo, ladja Glovis Sirius, Adria-Tow d.o.o., Luka INPO d.o.o., Prosub d.o.o., Luka Koper d.d., Policijska uprava Koper, Fakulteta za pomorstvo in promet Portorož, Izpostava RS za zaščito in reševanje in Regijski center za obveščanje Koper.

Vaja je bila izvedena na podlagi predpostavke, da je v koprskem zalivu prišlo do trka dveh ladij, pri čemer sta bili 2 osebi poškodovani. Na ladji na sidru je kot posledica trka, prišlo do požara na palubi in do iztekanja lahkega goriva v morje.
Poveljnik ladje je zaprosil za pomoč pri oskrbi poškodovanih članov posadke, za pomoč pri gašenju požara ter omejevanju posledic onesnaženja na morju z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja onesnaženja (spust baraž, zajem onesnaženja, črpanje s skimerjem). Na vaji se je poleg reševanja vadila tudi hitra, tekoča in jasna komunikacijska zveza.
Vajo so organizirali Javni zavod Gasilska brigada Koper, Uprava RS za pomorstvo in Izpostava URSZR Koper.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE