Facebook
Twitter
YouTube

Zaključek projekta »DriDanube« (15. 7. 2019)

Projekt »DriDanube« oziroma »Tveganje za sušo v podonavski regiji« se je izvajal v okviru transnacionalnega programa Podonavje, ki je finančni instrument Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se je začel 1.1.2017, aktivnosti pa so se zaključile konec letošnjega junija.

Glavni namen projekta je bil povečanje odpornosti celotne družbe na pojav suše v Podonavju in sicer z uporabo najnovejše tehnologije pri sledenju in napovedovanju suše ter z razvojem strategije odziva na sušo in posledično boljšim sodelovanjem med odgovornimi ustanovami in glavnimi odločevalci.
V projektu je bil vodilni partner Agencija Republike Slovenije za okolje, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je sodelovala kot pridruženi strateški partner. Med mnogimi nalogami Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, sodi tudi ocenjevanje škode zaradi posledic suše na kmetijskih pridelkih. Za ta namen je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje že leta 2006 razvila aplikacijo za ocenjevanje škode na kmetijskih pridelkih – AJDA. S pomočjo metodologije za ocenjevanje škode in aplikacije AJDA lahko poleg postopka ocenjevanje škode, izvedemo še postopek »Izračunane ocene škode na kmetijskih pridelkih » in postopek »Predvidene ocene škode na kmetijskih pridelkih«. Orodja, ki so razvita v projektu DriDanube, bodo bistveno pripomogla k še boljšemu rezultatu, saj bodo temeljili na satelitskih posnetkih stanja vegetacije na prostorske enote in bodo vključeni v Geografsko informacijski sistem aplikacije AJDA.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani vodilnega partnerja ARSO.

Oglejte si prispevek o razvoju aplikacije za spremljanje suš: https://www.rtvslo.si/okolje/novice/slovenski-raziskovalci-razvili-aplikacijo-za-spremljanje-sus/494383 in reportažo: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnikov-izbor/174627005 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE