Facebook
Twitter
YouTube

V ICZR usposabljali makedonske gasilce (13. 11. 2018)

Na podlagi dvostranskega sporazuma o sodelovanju na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami z Republiko Makedonijo je od 7. do 9. novembra 2018 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje (ICZR) - enota Sežana potekalo usposabljanje za sedem gasilcev iz Gasilske brigade Skopje.

Prvi dan usposabljanja za pridobitev certifikata za gašenje notranjih požarov – modul A so inštruktorji Gasilske šole ICZR izvedli teoretični del, kjer so makedonski kolegi pridobili znanje o teoriji gorenja in gašenja, osnovnih gasilskih veščinah, prvi pomoči in varnosti pri delu. Drugi dan je potekal praktični del, kjer so se preizkusili v spremljanju razvoja požara v notranjem prostoru in se seznanili z različnimi tehnikami gašenja (simulator sobe, hiše in demonstracijski simulator) ter z napadalnim vstopom skupine v prostor s požarom, načinom napredovanja globje v sobo/hišo in gašenjem.

V okviru usposabljanja so makedonskim gasilcem predstavili Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu, kjer so si prav tako ogledali poligone, ter PGD Postojna, kjer so jim predstavili njihov način organiziranosti in delovanja kot primer prostovoljnega gasilstva v Sloveniji.

Uprava RS za zašito in reševanje je dogodek pripravila in financirala kot del programa razvojne pomoči Republiki Makedoniji na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE