Facebook
Twitter
YouTube

24. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči (6. 10. 2018)

Odvilo se je XXIV. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega Križa, tokrat na sedmih lokacijah v mestnem središču Občine Postojna. Občanom Postojne je svoje delo in poslanstvo prikazalo štirinajst ekip prve pomoči, ki so se najbolje odrezale že na regijskih preverjanjih na trinajstih izpostavah Uprave Republike Slovenije.

Cilj tovrstnega dogodka je utrjevanje, preverjanje in izboljšanje izvajanja prve pomoči. Njihova pripravljenost in odziv, sta najpomembnejša za reševanje življenj, ob takih priložnostih pa imajo možnost tudi svojo dejavnost in usposobljenost predstaviti tudi lokalni skupnosti in ljudem, ki niso neposredno vključeni v takšno delovanje. Namreč v veliki večini primerov nesreč, so ravno lokalni prebivalci tisti, ki pomagajo ponesrečencem, zato lahko trdimo, da je znanje laične prve pomoči nujno za vsakega posameznika.

Na sedmih deloviščih so bile uprizorjene številne nesreče in situacije, ki so potrebovale nujen in hiter odziv. Ni manjkalo prometnih nesreč, kjer so reševali otroka in žensko med porodom, v šoli se je pripetil teroristični napad, nato je sledil samomor očeta otroka vpletenega v teroristični napad na šoli, pretep na ulici ter naravna nesreča, kjer so bile, zaradi nenadnega udara strele v drevo, poškodovane štiri osebe. Vsako preverjanje pa ne mine le z praktičnim znanjem, zato so se morali vsi člani ekipe prve pomoči preizkusiti tudi v testu, kjer se je preverjalo znanje iz teorije.

Iskrene čestitke ekipam, ki so se najbolje odrezale, to so: ekipa NEK iz Brežič, ki je zasedla prvo mesto. Sledili sta ji ekipi iz Trbovelj, to je bila ekipa RKS – OZ Zagorje ob Savi II, ki je zasedla drugo mesto ter ekipa RKS – OZ Novo Mesto – 1. ekipa iz Novega Mesta, ki pa je zasedla tretje mesto. Vsem ostalim prav tako čestitamo, saj so bili vsi uspešni pri premagovanju težkih in nepredvidljivih situacij in nesreč, ki so ji reševali na preverjanju.

Dobra organizacija med URSZR, Rdečim Križem Slovenije, Občino Postojna, Ministrstvom za obrambo, RKS, Območnem združenjem Postojna – Pivka, Gasilsko zvezo Postojna in Izpostavo URSZR Postojna, se je izkazala v uspešno zaključenemu 24. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči. Ekipe so izkazale svojo dobro pripravljenost in upajmo, da se bodo taka druženja še naprej odvijala v čim večji meri in čim manj v realnih situacijah, če pa se ta le pripetijo, pa verjamemo, da smo s pomočjo teh ekip v dobrih rokah.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE