Facebook
Twitter
YouTube

Izredno intervencijsko uničenje neeksplodiranih ubojnih sredstev (28. 2. 2018)

V torek, 27.2.2018, je Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na območju med Preškim vrhom, Vodicami in Sveto goro izvedla drugo izredno intervencijsko uničenje neeksplodiranih ubojnih sredstev, katerih prevoz in začasno skladiščenje ni bilo dopustno.

Vsa uničena sredstva so bila najdena na širšem območju Vodic, Slatne in Bask. Zaradi razpršenosti lokacij, kjer so bile najdbe odkrite, se je uničenje izvedlo na štirih različnih lokacijah navedenega območja. Kljub nizkim temperaturam je bilo uničenje izvedeno v skladu z načrtom in brez zapletov. Izvedena so bila 103. posamična uničenja, v katerih je bilo uničenih 105 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, v skupni teži 597,82 kg.

Zaradi zmanjšanja vplivov v okolje, so bila uničenja izvedena s postopkom uporabe linearnih kumulativnih polnitev in kumulativnih penetratorjev. Pri zelo zahtevni operaciji je poleg 14 pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS sodelovalo še 5 pripadnikov PGD Nova Gorica, ki so skrbeli za požarno in varnostno zavarovanje območja uničenja, 4 pripadniki Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica (HRI MONG), ki je zagotavljala varnostno varovanje na težko dostopnih terenih, reševalno vozilo NMP Nova Gorica z zdravnikom in medicinskim tehnikom, 2 pripadnika Policije PP Nova Gorica, ter občinski štab CZ Mestne občine Nova Gorica, ki je poskrbel za logistično podporo pri izvedbi uničenja. Do današnjega dne letošnjega leta, so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi izvedli 46 intervencij, na katerih so odstranili 1183 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 2.191,17 kilograma.

Vsem sodelujočim v intervenciji za opravljeno delo iskreno čestitamo!!!

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE