Facebook
Twitter
YouTube

Odziv na nesreče z onesnaženjem na morju in obali (6. 12. 2017)

Od 5. do 6. decembra 2017 poteka v Portorožu delavnica na temo odziva na nesreče z onesnaženjem na morju in obali.

Delavnica združuje strokovnjake s področja znanosti in raziskovanja, ki se ukvarjajo z zaznavanjem in nadzorovanjem onesnaženja morja, strokovnjake iz nacionalnih inštitucij, ki skrbijo za zakonodajne okvirje urejanja področja onesnaženja morja in obale, strokovnjake iz gospodarskega sektorja kot razvijalca opreme in orodij za odziv na takšne nesreče ter predstavnike civilne zaščite in lokalnih skupnosti, ki so vključeni v pripravljenost in odziv na nesreče z onesnaženjem na morju in obali.

Na delavnici je bila predstavljena stopnja onesnaženja Jadranskega morja, potek omejevanja širjenja onesnaženja morja, vključno s simulacijsko vajo, v kateri so se udeleženci učili napovedovanja širjenja onesnaženja. Seznanili so se tudi s potekom čiščenja površine morja, čiščenja obale in živali ter rastlinja, ki ga prizadene onesnaženje, ter spoznali možnosti mednarodne pomoči v primeru nesreč na morju, ki jih ponujata evropski mehanizem civilne zaščite in evropska agencija za pomorsko varnost.

Delavnica je eden izmed dogodkov v okviru evropskega projekta ADRIATIC 2018, v katerem sodelujejo Uprava RS za zaščito in reševanje, hrvaška Državna uprava za zaščito in reševanje, hrvaško Ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo ter črnogorski Direktorat za izredne situacije.

Končni namen projekta ADRIATIC 2018 je izvesti praktično vajo s scenarijem trčenja dveh ladij, zaradi česar pride do požara ladje ter do razlitja goriva in posledično onesnaženja morja in obale. Vaja bo potekala od 20. do 25. maja 2018 v okolici Trogirja na Hrvaškem.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE