Facebook
Twitter
YouTube

20-letnica številke za klic v sili – novinarska konferenca (1. 12. 2017)

V petek, 1.12. 2017, smo v Ljubljani na novinarski konferenci predstavili 20-letni razvoj številke 112 v Sloveniji, raziskavo o njenem poznavanju med prebivalci in nadaljnja prizadevanja na področju klicev v sili, ki bodo omogočala hitrejša posredovanja reševalcev ter višjo stopnjo varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Številko 112 smo uvedli že leta 1997 kot druga država v Evropi. S tem smo končali projekt združevanja dotedanjih številk 92, 93, 94 in 985 v enotno številko. Tako pri nas kot v drugih državah Evropske unije je danes številka za klic v sili brezplačna, nanjo lahko pokličemo s stacionarnega ali mobilnega telefona oziroma pošljemo kratko sporočilo (SMS), če potrebujemo pomoč gasilcev, nujno medicinsko ali veterinarsko pomoč, pomoč gorskih ali jamarskih reševalcev oziroma drugih reševalnih služb.

Dvajset let delovanja številke za klic v sili 112 v Sloveniji kaže, da jo ljudje dobro poznajo in da resnično rešuje življenja vseh, ki potrebujejo pomoč. Za to gre zahvala tako vsem, ki so pred 20 leti omogočili uspešen začetek projekta, kot tudi vsem dežurnim operaterjem v 13 regijskih centrih za obveščanje, ki se v vseh teh letih odzivajo na klic v sili 112 ter opravljajo operativno-komunikacijske naloge opazovanja, obveščanja in alarmiranja 24 ur dnevno, neprekinjeno 365 dni v letu.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE