Facebook
Twitter
YouTube

13. oktober – mednarodni dan zmanjšanja tveganja nesreč (13.10.2017)

Varni doma: zmanjšanje izpostavljenosti nesrečam, zmanjševanje preseljevanja

Mednarodni dan zmanjševanja tveganja nesreč se je začel obeleževati leta 1989, po pozivu Generalne skupščine Združenih narodov. Njegov namen je spodbuditi globalno kulturo zavedanja o pomembnosti zmanjševanja tveganja nesreč.

Vsako leto 13. oktobra se spomnimo, kako ljudje in skupnosti po vsem svetu zmanjšujejo svojo izpostavljenost nesrečam in ozaveščajo o pomembnosti obvladovanja tveganj s katerimi se soočajo. Lansko leto se je v okviru mednarodnega dneva za zmanjšanje tveganja nesreč začela kampanja »Sendajskih sedem« (Sendai seven), ki se vsako leto osredotoči na enega od sedmih ciljev Sendajskega okvira za zmanjšanje tveganja nesreč 2015-2030.

Lanski cilj je bil tako zmanjšanje smrtnosti zaradi nesreč, letošnji je osredotočen na preprečevanje, zaščito in zmanjševanje števila ljudi, ki so jih prizadele nesreče. Kampanja »Sendajskih sedem« je priložnost za vse, vključno z vladami, lokalnimi oblastmi, skupinami skupnosti, organizacijami civilne družbe, zasebnim sektorjem, mednarodnimi organizacijami in družino Združenih narodov za spodbujanje najboljših praks za zmanjšanje tveganja nesreč in izgub zaradi nesreč na mednarodni, regionalni in nacionalni ravni.

Cilj kampanje 2017 je povečati globalno zavest o učinkovitih ukrepih, politikah in praksah, sprejetih za zmanjšanje tveganj nesreč na ravni skupnosti in s tem prispevati k varnosti domov in ljudi. Slednje predstavlja precejšen izziv, ki ga je mogoče uresničiti le prek usklajevanja in medsebojnega sodelovanja med številnimi zainteresiranimi in odgovornimi deležniki.

Obeležitvi 13. oktobra se kot nacionalna kontaktna točka za implementacijo Sendajskega okvira 2015-2030 pridružuje tudi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE