Facebook
Twitter
YouTube

Predstavitev Državne enote za varstvo pred NUS (4. 4. 2017)

V okviru projekta "Posodi svojo nogo" je sodelovala tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

ITF Enhancing Human Security je s kampanjo "Posodi svojo nogo" obeležila mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min. Na dogodku je sodelovala in se predstavila tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki po vsej Sloveniji izvaja zaščitne ukrepe, med katere spadajo odkrivanje, identifikacija, odstranjevanje, prevoz, skladiščenje in uničevanje teh sredstev. 

Na ozemlju Republike Slovenije je še veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi posredujejo namreč skoraj vsak dan. Statistika za obdobje 2005-2016 kaže, da pripadniki enote opravijo v povprečju več kot eno intervencijo na dan (1,10) in na dan odstranijo 18,57 kosov teh sredstev v skupni teži 24,26 kilograma. V preteklih dvanajstih letih so pripadniki izvedli 4842 intervencij ter odstranili 106.249,24 kilograma neeksplodiranih ubojnih sredstev.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE