Facebook
Twitter
YouTube

Vaja reševanja na morju »COOPERATE 2016 - VODA OBALA« (12. 9. 2016)

Od 9. do 11. septembra 2016 je v Izoli potekala vaja pripadnikov Civilne zaščite, Podvodne reševalne službe Slovenije, gasilcev in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč. Vajo sta organizirali izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj in Koper, sodelovali pa so tudi avstrijski reševalci iz avstrijske dežele Koroške.

Glavni namen vaje, z delovnim naslovom »Cooperate 2016 - Voda obala«, je bil krepitev čezmejnega sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi organi ter silami za zaščito, reševanje in pomoč na področju pripravljenosti, medsebojnega obveščanja in interoperabilnosti pri reševanju na vodi in iz vode.

Predpostavka vaje je bila, da je Slovenija za pomoč pri reševalnih aktivnostih na morju zaprosila Avstrijo, ki je na pomoč napotila reševalne enote dežele Koroške. Te so vstopile v Slovenijo na območju Gorenjske, se pridružile tamkajšnjim enotam za reševanje na vodi in iz vode Gorenjske ter se v skupnem konvoju odpeljale na pomoč obalni regiji.

Prvi dan vaje, v petek, je bila postavljena skupna baza, kjer so bile nastanjene enote. Drugi in tretji dan so izvajali reševalne aktivnosti, med drugim označevanje območja urjenja oziroma delovišč na morju, varovanje, iskanje ponesrečencev v vodi in reševanje, vključno z elementi orientacije, na kopnem in na vodi. Osrednji del vaje, v kateri je sodelovalo 75 reševalcev in podpornih članov iz Slovenije in avstrijske Koroške, je potekal v soboto, ko so v Ladjedelnici Izola v vodo spustili čolne ter se urili v vkrcavanju in izkrcavanju, iskanju in reševanju pod vodo ter postopkih ob reševanju z ladje.

Skupna vaja oziroma urjenje pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč gorenjske regije in organov avstrijske dežele Koroške in njenih reševalnih služb je nadaljevanje dobrega čezmejnega sodelovanja, ki se je vzpostavilo skozi projekt evropskega teritorialnega sodelovanja »GOAL«.


foto: Boštjan Gartnar


nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE