Facebook
YouTube

Pomoč Republike Slovenije Albaniji ob obsežnih poplavah (24.11.2016)

Danes je v Tirani potekala predaja slovenske materialne reševalne pomoči v obliki 5 muljnih črpalk. Predaji so prisostvovali visoki predstavniki albanskega notranjega ministrstva, generalnega direktorata za varstvo pred nesrečami, delegacije EU v Albaniji in veleposlaništva Republike Slovenije v Albaniji. Vsi govorniki so izpostavili pomen solidarnosti v primeru naravnih in drugih nesreč velikega obsega ter dobrega sodelovanja med državami regije in EU nasploh. Slovenska veleposlanica v Albaniji Lea Stančič je še posebej potrdila zavezanost Slovenije k nudenju pomoči ob naravnih nesrečah prizadetim državam v regiji.

Vlada Republike Slovenije se je odločila, da se Albaniji na podlagi prošnje za pomoč preko Mehanizma EU za civilno zaščito ob obsežnih poplavah pošlje materialno pomoč v obliki 5 muljnih električnih črpalk. Prav tako je Republika Slovenija preko Mehanizma EU za civilno zaščito v Albanijo napotila strokovnjaka za pomoč pri koordinaciji odprave posledic obsežnih poplav. Slovenska predstavnica Lucija Jereb je v štiričlanski enoti civilne zaščite EU opravljala naloge koordinacije mednarodne pomoči in komunikacije z različnimi ministrstvi, vključenimi v odziv na nesrečo.

Močno deževje, ki je prizadelo Albanijo 8. novembra 2016, je ob povečanih vodostajih na jugozahodu države, natančneje rek Vjosa, Drina, Tirana, Erzeni in Shkopet, povzročilo poplave na širšem področju naselij Gjirokaster, Fier, Vlore in Tirana. Albanske oblasti so na varno premestile več kot 250 družin s poplavljenih območij. Poplave so na podlagi prvotnih ocen uničile okoli 70 zgradb, poškodovale okoli 350 zgradb in 1.200 hektarov kmetijskih površin. Po poročanju medijev naj bi tri osebe izgubile življenje.

Republika Slovenija je Albaniji do zdaj materialno reševalno pomoč nudila štirikrat.

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE

jan febmaraprmajjun
julavgsepoktnovdec
Prikaži vse