Facebook
Twitter
YouTube

Osnovno usposabljanje vodnikov reševalnih psov (12. 10. 2016)

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se bo danes začel tečaj Osnovnega usposabljanja vodnikov reševalnih psov, ki bo potekal do nedelje, 16. oktobra 2016. Tečaj organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije in Enoto reševalnih psov Slovenije v okviru Programa usposabljanja za varstvo pred nesrečami za leto 2016, ki je eden izmed temeljnih projektov v okviru Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo.

Namen tečaja je izboljšati znanje udeležencev s področja reševanja z reševalnimi psi, trening reševalnih psov ter postopke iskanja in reševanja z reševalnimi psi iz ruševin in na drugih območjih. Petdnevni tečaj je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, udeležuje pa se ga 17 udeležencev iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Romunije in Turčije.  

Sodelovanje reševalnih psov v primeru naravnih nesreč ima z vidika sistema zaščite in reševanja zelo velik pomen. Reševalni psi se izjemno dobro izkažejo v primeru močnejših potresov, kljub hitremu tehnološkemu napredku so nepogrešljivi pri iskanju pogrešanih ljudi, ki ostanejo ujeti in poškodovani pod ruševinami. Za učinkovito delo reševalnih psov je največjega pomena usposobljenost tako vodnika kot reševalnega psa.

V Sloveniji so vodniki reševalnih psov in reševalni psi del sistema za zaščito in reševanje. Njihova naloga je iskanje pogrešanih oseb v urbanem in naravnem okolju. Še posebej so usposobljeni za iskanje in reševanje oseb (SAR – search and rescue), ujetih pod ruševinami in snegom, pa tudi za reševanje v vodi in iz nje. Njihova pomoč pri reševanju je nepogrešljiva v primeru različnih naravnih in drugih nesreč, kot so potresi, plazovi, poplave ter nesreče na vodi in v njej.

V okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je znotraj Enote za hitre intervencije organizirana tudi Mobilna enota reševalnih psov. V primeru večje nesreče ali nudenja pomoči Slovenije drugi državi bi v okviru te enote na pomoč priskočili tudi vodniki reševalnih psov z reševalnimi psi.

Naslovna fotografija je simbolna, arhiv URSZR

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE