Facebook
Twitter
YouTube

V Romuniji usposabljanje za reševanje iz jam (19. 9. 2016)

Mednarodno usposabljaje jamarskih reševalcev CRT - Cave Rescue Trainingje del projekta  Pobuda za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo (DPII SEE). Generalni inšpektorat za izredne razmere Romunije v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje letos izvaja Program temeljnega usposabljanja za reševanje iz jam »CRT 2016«. To je že osmo temeljno usposabljanje jamarskih reševalcev v okviru te pobude in poteka od 17. do 24. septembra 2016 v Romuniji, Rosia, Bihor.

Temeljno usposabljanje za reševanje iz jam je usposabljanje, ki so ga po vzoru podobnih mednarodnih usposabljanj v sodelovanju z Izobraževalnim centrom za zaščito in reševanje Uprave RS za zaščito in reševanje prilagodili inštruktorji Jamarske reševalne službe pri JZS z namenom, da  poenotijo delovanje jamarskih reševalcev iz dežel Zahodnega Balkana. Leta 2009 je bilo po tem programu prvo usposabljanje  v Črni Gori, potem v Makedoniji, Bolgariji, Srbiji, BIH, Hrvaškem, Srbiji;  leta 2012 pa tudi v Sloveniji, v Sežani. 

Letošnjega usposabljanja se udeležujejo jamarski reševalci iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Črne Gore, Romunije, Srbije, Turčije in Slovenije. Program poteka pod vodstvom Uprave Republike Slovenije  za zaščito in reševanje  ter  inštruktorjev Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije:  Aleša S. Stražarja,  Maksa Merele, Marka Erkarja, Bojana Jereba, Vesne Milojević in Marjana Vilharja ter jamarski inštruktorji Aleksandar Pegan iz BiH, Tudor Rus iz Romunije in Aleksandar Ravas iz Srbije. Usposabljanja se udeležujejo tudi tečajnik slovenske Jamarske reševalne službe: Tjaša Rutar,  Andrej Kristan, Nina Cof in Anže Prašnikar.

 Foto:  Jamarska reševalna služba Slovenije

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE