Facebook
Twitter
YouTube

Reševanje iz Primadone (1. 8. 2016)

V jami Primadona pri Tolminu se je v soboto, 30. julija 2016, na globini 200 metrov zgodila nesreča, v kateri se je ponesrečil dvajsetletni angleški jamar. V reševalni akciji, ki se je začela takoj po obvestilu, je sodelovalo več kot 40 jamarskih reševalcev. Poškodovanega so iz jame potegnili v nedeljo zjutraj ob 2.30 in ga s helikopterjem SV takoj prepeljali v UKC Ljubljana. Družina poškodovanega se je že zahvalila reševalcem in povedala, da poškodbe niso hude ter da njihov sin dobro okreva. Jamarska reševalna služba je izurjena za reševanje iz jam. Redno se usposablja in vsako leto posreduje v povprečju šestkrat. Jama Primadona je med jamarji priljubljena, saj je globoka 645 metrov in dolga 2907 metrov.

Ob raziskovanju podzemlja se je poškodoval dvajsetletni angleški jamar, ko se mu je ob plezanju po kaminu odlomila skala in je padel ter si poškodoval hrbet. Ker sam ni mogel iz jame, se je na površje vrnil eden izmed jamarjev in poklical na pomoč.

Njegov soplezalec je na pomoč poklical malo po tretji uri v soboto zjutraj. Jamarska reševalna služba je bila aktivirana ob 3.20. Reševalci iz vseh reševalnih centrov, torej iz Velenja, Novega mesta, Ljubljane, Kranja, Tolmina, Sežane in Postojne, so se takoj odzvali in v kratkem času je bilo pri jami Primadona 41 reševalcev.

Do Primadone je jamarske reševalce pripeljal helikopter Slovenske vojske. Pri Jamarski reševalni službi deluje tudi ekipa minerjev, usposobljenih za širjenje ožin. Ti so morali ožine v jami razširiti, ker so bili predeli preozki za transport nosil. V reševalni akciji so sodelovali tudi pripadniki Gorske reševalne službe Tolmin.

Zdravnica in zdravnik tehnik sta bila pri poškodovancu ob deseti uri zjutraj. Oskrbela sta najnujnejše, preostali jamarji pa so poskrbeli za pripravo minevrov za izvlek nosil. Največ časa je zahtevalo prav širjenje ožin. Jama je bila pripravljena za transport nosil ob 15.06, kar pomeni, da se je takrat začel izvlek nosil. Ker je jama precej zahtevna, so bila nosila na površju v nedeljo zjutraj ob 2.30. Nosila je nato prevzela ekipa helikopterja SV. Poškodovanca so prepeljali v UKC Ljubljana.

Zahvala

Iz Jamarske reševalne službe so sporočili tudi to, da se ji je družina poškodovanega jamarja najlepše zahvalila za uspešno in strokovno izvedeno reševanje.

Povedali so jim, da je njihov sin danes v UKC že zelo dobre volje in se odlično počuti. Spodnji del hrbta ga sicer še vedno zelo boli, vendar dobro okreva. Poškodba ni zelo huda, tako da si bo kmalu opomogel.

 

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE