Facebook
Twitter
YouTube

Praktično usposabljanje za gašenje požarov v naravi (28. 7. 2016)

Del dopolnilnega izobraževanja prostovoljnih gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju, ki ga organizira Gasilska zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gasilsko in reševalno službo Sežana in enoto Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje URSZR Ig v Sežani, je praktično urjenje, ki poteka te dni blizu Komna na Krasu. Usposabljajo se za uporabo ročnih pripomočkov za gašenje (metel, škropilnikov in pihalnikov zraka), za gašenje s prenosnimi črpalkami in hruško (za dostavljanje vode s helikopterjem) in za gašenje z vozili (cisterne držijo od 800 do 10 000 litrov vode).

Včeraj je 8 inštruktorjev urilo 31 tečajnikov, 27 gasilcev in 4 gasilke z različnih koncev Slovenije. Vodja praktičnega urjenja Peter Jerina iz Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana je dejal, da so razmere za urjenje idealne in da je skupina izkusila tudi pravi požar, saj so dan prej sodelovali pri gašenju požara na Sveti gori v zelo zahtevnih razmerah. Tečajnik Marko Novak, član PGD Zagorje, je povedal, da je tako dopolnilno izobraževanje zelo dobrodošlo, in pohvalil znanje ter prizadevnost primorskih kolegov. »Pri nas je teren sicer drugačen, vendar so izkušnje dragocene, ogenj je vroč tukaj in tam,« je pristavil. Tečajnica Neža Strmole, gasilka ter profesorica pedagogike in andragogike, zaposlena na Gasilski zvezi Slovenije, se je tečaja udeležila tudi zato, da bo lahko bolje opravljala svoje delo; na GZS skrbi za organiziranje izobraževanja gasilcev.   

Sicer pa je usposabljanje zastavljeno širše. Program traja 32 pedagoških ur, od tega je 18 ur namenjenih teoretičnemu delu. Poudarek je na mehanizmih gorenja ter vrstah požarov v naravnem okolju, na vplivih geografskih in klimatskih razmer na gorenje in širjenje požara v naravnem okolju, na napravah za gašenje in na uporabi naprav pri požarih v naravnem okolju, na taktiki gašenja požarov in izvajanju preventivnih požarnih ukrepov ter sistemu protipožarnih ukrepov.

Foto: Jakob Oražem

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE