Facebook
Twitter
YouTube

Sklepna slovesnost FACE 2016 (4. 7. 2016)

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v soboto, 2. julija, v Križankah kot slavnostna govornica nagovorila udeležence evropskega tekmovanja ekip prve pomoči FACE (First Aid Convention of Europe 2016). Ministrica je v svojem govoru poudarila, da ima Rdeči križ Slovenije, ki letos praznuje 150 let delovanja, pomembno mesto med nevladnimi organizacijami v naši državi in je ena ključnih organizacij v našem sistemu zaščite reševanja in pomoči. Dejala je, da je bilo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, zlasti pa Uprava RS za zaščito in reševanje kot soorganizator, od začetka vključeno v organizacijo letošnjega evropskega festivala prve pomoči FACE.

Ministrica Andreja Katič je poudarila “Prebivalcem Ljubljane in drugim državljanom ter številnim turistom, ki jih je v tem času v Ljubljani zelo veliko, ste predstavili poslanstvo humanitarnih prostovoljskih organizacij, njihovo skrb za ozaveščanje ljudi o pomenu pravočasne laične prve pomoči in zavedanje, da je vedno treba po svojih močeh pomagati ljudem, ko se znajdejo v stiski zaradi naravnih ali drugih nesreč" in  čestitala vsem tekmujočim ekipam ter izročila priznanje zmagovalni ekipi RK Srbije.  

 Zbrane na slovesnosti sta nagovorila tudi predsednik Rdečega križa Slovenije prof. dr. Dušan Keber in predsednik mednarodnega organizacijskega odbora FACE 2016. 

Glavni namen mednarodne javne prireditve FACE, ki jo je letos ob 150. obletnici svojega delovanja v Ljubljani organiziral Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Mestno občino Ljubljana, je bil ljudem predstaviti skrb za poslanstvo, razvoj in zavedanje o pomenu prve pomoči. Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Na evropskem tekmovanju ekip prve pomoči je sodelovalo več kot 550 udeležencev – članov ekip prve pomoči, sodnikov, maskerjev poškodb, imitatorjev poškodb in prostovoljcev. 21 ekip prve pomoči iz 18 evropskih držav je znanje in veščine prikazalo na desetih različnih delovnih mestih, na katerih so simulirali različne nesreče, s poškodbami, ki so bile na imitatorjih realno prikazane. Sodelovali so strokovnjaki in ekipe prve pomoči Rdečega križa in Rdečega polmeseca iz Albanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Irske, Italije, Kazahstana, Kirgizistana, Latvije, Makedonije, Nemčije, Norveške, Poljske, Romunije, Slovaške, Srbije in Švice. Kot enaindvajseta je zunaj konkurence sodelovala tudi ekipa prve pomoči Mestne občine Ptuj 1, ki je na lanskem državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa dosegla prvo mesto in bo naslednje leto zastopala Slovenijo na FACE 2017. 

V času preverjanja so se na Kongresnem trgu predstavile tudi nekatere pomembne organizacije, ki se ob različnih nesrečah odzovejo na klic v sili (112). Opremo in izurjenost so predstavili Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Mobilna enota za meteorologijo in hidrologijo ARSO, Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan, Gorska reševalna služba, Jamarska reševalna služba in Podvodna reševalna služba. Reševalce na štirih tačkah, izurjene za iskanje pogrešanih oseb in zasutih v ruševinah in plazovih, so pripeljali vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije. Vzpostavitev radijskih zvez, ki so ob hudih naravnih ujmah lahko edine zveze, so prikazali člani Zveze radioamaterjev Slovenije. Prisotni so  bili tudi člani Zveze tabornikov Slovenije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki se urijo predvsem za postavitev začasnih bivališč za ogrožene prebivalce ob nesrečah. Del zmogljivosti sta predstavili tudi Slovenska vojska in Policija.

Foto: Žere Modlic

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE