Facebook
Twitter
YouTube

Prikazi nudenja prve pomoči v Ljubljani (4. 7. 2016)

V središču Ljubljane je bila v soboto, 2. julija 2016, evropsko preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči FACE 2016, na katerem je   20 ekip prve pomoči iz 18 evropskih držav na 10 različnih lokacijah tekmovalo  med seboj v izurjenosti dajanja prve pomoči. Poleg njih so bili imitatorji poškodb, statisti, maskerji in tudi 59 ocenjevalcev. Sodniki so bili večinoma slovenskih, vsi licencirani predavatelji prve pomoči pri RKS, sodelovalo  pa tudi 20 tujih sodnikov. Na desetih delovnih točkah so se  ekipe prve pomoči na tekmovanju, ki  ga je organiziral RKS v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje in Mestno občino Ljubljana,  pomerile v znanju prve pomoči in tudi v iznajdljivosti.

Za tekmovanje je bilo pripravljenih 10 različnih ter strokovno in situacijsko zahtevnih scenarijev, ki so bile ekipam v izziv, gledalcem pa v zabavo. S krožnim pomikanjem po delovnih in zabavnih točkah ter počivališčih so ekipe demonstrirale svoje znanje v situacijah, v katerih je bila potrebna njihova pomoč, vendar  jih vnaprej niso poznale.

Naučeni imitatorji poškodb in  statisti so odigrali različne nesreče  in v sodelovanju z interventnimi službami (gasilci, policija, službe CZ) ponazorili  realne razmere, v katerih so ekipe laikov z znanjem prve pomoči pomagale  in tudi reševale življenja.

 Eden od scenarijev je bili požar v nastanitvenem centru za begunce in  v njem poškodvovani tujci z opeklinami. Posredovali so gaslci in ekipe prve pomoči, sodniki, oziroma ocenjevalci pa so beležili in točkovali,  kako skladno deluje  posamezna  ekipa, kako se njeni člani sporazumevajo z ranjenimi in tudi, ali so v medicinskem smislu ranjene pravilno oskrbeli.

Drugi, prav tako  zanimiv scenarij,  je bilo nudenje prve pomoči članom  filmske ekipe pri  snemanju filma. Zaradi napetosti med njimi in ravnanjem nekaj psihično neuravnoteženih članov efilmske kipe, so jim reševalci morali nudiditi predvsem psihološko pomoč, pa tudi obvladati alergijsko reakcijo, oskrbeti majhnega otroka in podobno.

 Scenarije nesreč je pripravil Strokovni center za prvo pomoč  pri RKS, ki je  samostojno delujoče telo in ima 12 stalnih članov, med katerimi je 11 strokovnjakov s področja medicine in zdravstvenih ved. Njegova naloga je oblikovanje in uvajanje doktrinarnih načel prve pomoči v slovenskem prostoru. Za  tekmovanje je Strokovni center pripravil tudi prenovljen in posodobljen sistem ocenjevanja. Novost je, da so vse ocenjevalne postavke v ocenjevalnih polah obtežene, kar pomeni, da so pomembnejši koraki v oskrbi vredni več točk. V primeru, da bi član ekipe napravil napako, ki bi lahko ogrozila zdravje poškodovanca, so dodelili tudi minus točke. Celoten sistem ocenjevalnih pol je pripravljen tako, da bi delo ekip težilo k čim boljši oskrbi, da se povečuje kakovost znanja, hkrati pa se lahko najboljše ekipe za iznajdljivost nagradi in med odličnimi izbere najboljše.

 Poleg priprave scenarijev in ocenjevanja je bil pomemben del priprave na tekmovanje tudi priprava delovišč in vseh sodelujočih. Za čim realnejši prikaz zamišljenih scenarijev so vsi, ki so sodelovali na posamezni delovni točki, na skupni vaji preizkusili celoten scenarij. Sodniki pa so se na dveh usposabljanjih pripravili na ocenjevanje.

Foto: Janez Platiše

 

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE