Facebook
Twitter
YouTube

Osnovni tečaj za module v okviru mehanizma CZ Evropske unije (21. 6. 2016)

Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu od 18. do 24. junija gosti prvo osnovno usposabljanje za module civilne zaščite (MBC – Modules Basic Course), ki poteka v okviru 14. cikla evropskega programa usposabljanja mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Glavni namen usposabljanja je povečati zmožnost vodstva modulov (enot za zaščito, reševanje in pomoč) civilne zaščite za sodelovanje v mednarodnih misijah oziroma intervencijah, tako na območju EU kot zunaj nje in jih uspešno integrirali v mednarodne mehanizme za usklajevanje odziva ob nesrečah, predvsem mehanizma civilne zaščite EU.

Usposabljanje poteka v okviru programa usposabljanj Evropske unije in je financirano iz evropskih sredstev. Podobna usposabljanja potekajo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje že od 2008, vendar tokrat prvič v okviru konzorcija, ki ga vodi Uprava RS za zaščito in reševanje, ob podpori partnerjev Švedske agencije za zaščito in pripravljenost (MSB), Avstrijskega rdečega križa (ARC), Avstrijskega ministrstva za notranje zadeve (BM.I) ter Gasilske šole Velike Britanije (FSC).  

Usposabljanja se udeležujejo 3 udeleženke in 14 udeležencev iz 15 držav: Albanije, Avstrije, Bolgarije, Češke,  Hrvaške, Estonije, Italije, Litve, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Španije, Švedske in Velike Britanije. Udeleženci so vodje različnih modulov: za reševanje na in iz vode, za čiščenje vode, za iskanje in reševanje ponesrečenih v ruševinah, zdravstvenih modulov ter modulov za odkrivanje ter vzorčenje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih snovi. Moduli delujejo v okviru sistemov zaščite in reševanja v svojih državah, hkrati pa so na voljo za sodelovanje v mednarodnih intervencijah.

Program tečaja je sestavljen tako, da se prepletata teoretični in praktični del. Skozi različna predavanja o mehanizmu civilne zaščite EU, modulih, načrtovanju misij, koordinaciji, komunikaciji, zbiranju in obdelovanju podatkov dobijo udeleženci potrebna teoretična znanja, ki jih kasneje uporabijo v praktičnem delu – dvodnevni vaji. Scenarij vaje predvideva hudo neurje s poplavami in porušenimi mostovi v namišljeni državi, udeleženci tečaja pa v vaji vadijo postopke, s katerimi bi se  kot vodstveni kader enote, ki nudi pomoč, srečali na mednarodni intervenciji.


nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE