Facebook
Twitter
YouTube

Mednarodna vaja MODEX Tritolwerk 2016 (7. 6. 2016)

Na vaji Modex Tritolwerk 2016, ki je organizirana v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije in bo v okolici Dunaja v Avstriji od 8. do 11. junija 2016, bo sodelovalo 37 pripadnikov enote Civilne zaščite Republike Slovenije (Medium Urban Search and Rescue – MUSAR), specializirane za iskanje in reševanje iz ruševin, in 13 slovenskih strokovnjakov, usposobljenih v okviru projekta Matilda Evropske unije, s katerim se usposabljajo za podpiranje stavb po potresih in za ocenjevanje škode. Z vajo bo preverjena usposobljenost za napotitev multinacionalnega modula, ki bi bil aktiviran ob močnejšem rušilnem potresu, na mednarodno intervencijo.

UDELEŽBA SLOVENSKE ENOTE MUSAR OD 8. DO 11. JUNIJA 2016

 Z namenom, da se preizkusi in izpopolni sistem skupnega delovanja različnih reševalnih enot in reševalnih modulov v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije ob naravnih nesrečah večjega obsega v državi zunaj EU, bo Republika Slovenija sodelovala na vaji Tritolwerk 2016 z enoto za iskanje in reševanje v ruševinah, ki je organizirana v okviru Državne enote za hitre intervencije. Terenska vaja modulov Tritolwerk 2016 bo organizirana v Avstriji v kraju Tritolwerk v bližini Dunaja.

 Vaja Tritolwerk 2016 bo organizirana v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije in je del širšega projekta priprave ter izvedbe štirih terenskih vaj za module civilne zaščite EU leta 2015 in 2016. Organizator vaje je konzorcij petih partnerjev iz Nemčije, Danske, Avstrije, Italije in Finske. Terenske vaje so namenjene registriranim reševalnim modulom v mehanizmu civilne zaščiteEU in slovenski MUSAR je edina slovenska enota, ki je registrirana v CECIS v skupni nabor mehanizma civilne zaščite EU kot reševalni modul.

 Iz Slovenije se bo vaje udeležilo 37 članov enote MUSAR, ki je izurjena in opremljena za iskanje v ruševinah in za reševanje iz njih, s konvojem 14 vozil in vso opremo za iskanje ponesrečencev in reševanje ter zagotavljanje samooskrbe.

 Vaje Tritolwerk 2016 se bo predvidoma v četrtek, 9. junija, kot gost udeležil tudi namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel, ki se bo srečal s predstavniki Evropske komisije.

UDELEŽBA MULTINACIONALNEGA MODULA MATILDA OD 7. DO 11. JUNIJA 2016

 Uprava RS za zaščito in reševanje v vlogi partnerja v projektu sodeluje z italijanskim Oddelkom za civilno zaščito (DPC, vodilni partner), italijanskim EUCENTROM, italijansko gasilsko brigado (VVF) ter hrvaško Državno upravo za zaščito in reševanje (DUZS) od januarja 2015 do decembra v dvoletnem projektu 2016 Evropske unije Vzpostavitev mednarodnih modulov za ocenjevanje poškodovanosti in podpiranje stavb po potresu oziroma v projektu Matilda Evropske unije.

V okviru projekta so se usposabljali člani komisije za ocenjevanje poškodovanosti po potresu z Uprave RS za zaščito in reševanje ter z Zavoda za gradbeništvo, gasilci in gasilski inštruktorji, med njimi tudi člani enote MUSAR. Mednarodni modul bodo sestavljali hrvaški, italijanski in slovenski strokovnjaki in bo predvidoma na voljo za mednarodne intervencije v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije. Udeležba multinacionalnega modula na vaji Tritolwerk je ena izmed pomembnih aktivnosti projekta, saj bo na vaji realno testirano delovanje novega multinacionalnega modula, ki bo pozneje vpisan tudi v CECIS.

PRIDOBITVE ZA UPRAVO RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE


Foto: Priprave na odhod, URSZR

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE