Facebook
Twitter
YouTube

Podpiranje stavb po potresu (25. 4. 2016)

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je bilo od 18. do 22. aprila 2016 teoretično in praktično usposabljanje gasilcev za podpiranje stavb po potresu. Sodelovalo je 37 udeleženk in udeležencev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, med njimi so bili  tudi slovenski in italijanski inštruktorji. To usposabljanje je del evropskega projekta Matilda, namenjenega vzpostavitvi mednarodnih modulov za ocenjevanje in podpiranje stavb po potresu. Modul za podpiranje stavb je eden izmed treh mednarodnih modulov  projekta Matilda,  ki bi bil  v primeru rušilnega  potresa aktiviran in bi lahko nudil pomoč prizadeti državi.

Pri projektu sodelujejo Uprava RS za zaščito in reševanje, italijanski Oddelek za civilno zaščito (DPC, vodilni partner), italijanski EUCENTER, italijanska gasilska brigada (VVF) in hrvaška Državna uprava za zaščita in reševanje (DUZS).

V teoretičnem delu so se udeleženci seznanili s splošnimi vidiki napotitve na mednarodno intervencijo (mehanizem Unije za civilno zaščito, varnost, prva pomoč, kulturne razlike, interoperabilnost med moduli). Pred praktičnim delom so jim italijanskih inštruktorji iz italijanske gasilske brigade najprej predstavili osnovno teorijo podpiranja stavb po potresu (priročnik Vademecum STOP), v  praktičnem delu usposabljanja pa so na poligonu Izobraževalnega centra, kjer so bile pripravljene delovne točke, z uporabo lesa in jeklenic izdelovali različne strukture za utrjevanje stabilnosti stavb po potresu.

Modul za podpiranje stavb po potresu je eden izmed treh mednarodnih modulov v okviru projekta MATILDA,  ki bi bil  v primeru rušilnega potresa aktiviran in bi lahko nudil pomoč prizadeti državi. Preostala dva modula sta za  osnovno ocenjevanje poškodovanosti in za zahtevnejše ocenjevanje poškodovanosti stavb po potresu.  

Foto: Jakob Oražem

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE