Facebook
Twitter
YouTube

Osnovni tečaj za module Mehanizma Civilne zaščite EU (14. 4. 2016)

Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu od 9. do 15. aprila gosti četrti osnovni tečaj za module civilne zaščite (MBC – Modules Basic Course), ki poteka v okviru 13. cikla evropskega programa usposabljanja Mehanizma Civilne zaščite EU. Glavni namen je povečati zmožnost vodstva modulov civilne zaščite za sodelovanje v mednarodnih misijah/ intervencijah, tako na območju EU kot izven nje, in jih integrirali v že obstoječe mednarodne mehanizme odziva ob nesrečah, predvsem v  Mehanizem Civilne zaščite EU.

Četrto in zadnje usposabljanje v tem letu organizira konzorcij, ki ga vodi Švedska agencija za zaščito in pripravljenost (MSB), sodelujeta  pa  Gasilska šola Velike Britanije (Fire Service College – FSC) in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Tečaja se udeležuje 6 udeleženk in 14 udeležencev iz 16 držav: Avstrije, Belgije, Črne gore, Estonije, Francije, Italije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Makedonije, Poljske, Romunije, Srbije, Španije in Velike Britanije.

Udeleženci so vodje različnih modulov (enot za zaščito, reševanje in pomoč), ki delujejo v sistemih zaščite in reševanja v svojih državah, hkrati pa so moduli registrirani kot prostovoljna nacionalna zmogljivost za sodelovanje v intervencijah Mehanizma Civilne zaščite EU. Program tečaja je sestavljen tako, da se prepletata teoretični in praktični del.  Skozi različna predavanja (o Mehanizmu Civilne zaščite EU, modulih, načrtovanju misij, koordinaciji, komunikaciji, zbiranju in obdelovanju podatkov …) dobijo udeleženci teoretična znanja, ki jih bodo utrdili v izvedbenem delu, na praktični vaji. Scenarij vaje je hudo neurje s poplavami v namišljeni državi Skaniji.

Služba za mednarodne in evropske zadeve

Foto: Jakob Oražem

 

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE