Facebook
Twitter
YouTube

32. regionalni sestanek DPPI SEE (5. 4. 2016)

V Portorožu od 5. – 6. aprila 2016 poteka 32. regionalni sestanek Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za jugovzhodno Evropo (pobuda DPPI SEE). V letu 2016 je predsedujoča Pobudi DPPI SEE Slovenija – Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Na programu je polletno poročilo Sekretariata o izvedenih aktivnostih, predstavitev finančnega poslovanja, migrantske situacije v regiji ter razprava o vključevanju držav članic Zahodnega Balkana v EU projekte. Pred uradnim pričetkom srečanja so si udeleženci ogledali usposabljanje za zaščito in reševanje v Luki Koper.

V otvoritvenem nagovoru je generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But poudaril pomen nadaljnjega skupnega dela na področju varstva pred nesrečami in zavezanost Slovenije, da tudi vnaprej aktivno prispeva k razvoju tega področja v regiji. Kot kažejo zadnji dogodki, od večjih nesreč do migrantske situacije, je izboljšanje pripravljenosti na nesreče v regiji nujna in edina pot nadaljnjega sodelovanja. Državni sekretar Ministrstva za obrambo Miloš Bizjak pa je izpostavil dosežke Pobude v desetletnem delovanju, od aktivnosti na področju usposabljanja, do izvajanja skupnih projektov in podpore pri vključevanju držav Zahodnega Balkana v Mehanizem civilne zaščite Evropske unije. Zagotovil je nadaljnjo podporo in aktivno vlogo Slovenije pri razvoju področja zaščite in reševanja v regiji. Udeležence je pozdravil tudi veleposlanik Tomaž Lovrenčič z Ministrstva za zunanje zadeve, ki je izpostavil pomen regionalnega sodelovanja na področju varstva pred nesrečami, ker prispeva k stabilnosti in razvoju regije.

Sestanka se udeležujejo predstavniki držav članic iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Slovenije, Srbije in Turčije ter predstavniki partnerskih držav iz Avstrije, Danske, Italije in Madžarske. Na sestanku sodelujejo tudi predstavniki Regionalnega Centra za sodelovanje in UNDP.


 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE