Facebook
Twitter
YouTube

47 kosov NUS uničenih na kraju najdbe (3. 3. 2016)

Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so 2. marca 2016 posredovali  na Primorske, pri kraju Levpe nad Kanalom,  in na kraju najdbe uničili 47 neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) italijanskega, avstrijskega in francoskega porekla iz obdobja I. svetovne vojne. Najdena NUS so skupaj tehtala  254 kilogramov in  so bila  v zelo slabem stanju, zato prevoz in začasno skladiščenje zaradi varnostnih razlogov nista  bila mogoča. Pri uničenju je sodelovalo 7 pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS, varovanje in požarno varovanje so opravili pripadniki PGD Nova Gorica, varovanje in varnostno snemanje iz zraka pa pripadnika JZ GRD Nova Gorica.

Uničenje   so  izvedli z minimalnimi vplivi v okolje. Pri uničenju večjih neeksplodiranih ubojnih sredstev so uporabili metodo  kumulativnih linijskih polnitev. Šlo je za uničenje z deflagracijo (slojevito izgorevanje eksplozivne polnitve v sredstvih), kar je pomenilo nižje detonacijske hitrosti, zmanjšanje seizmičnih učinkov ter bistveno manjši zvočni učinek.

V letošnjem letu so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS opravili že  41 intervencij in  odstranili 142 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev,  v skupni teži 990,08 kilogramov.

 Foto: Državna enota za varstvo pred NUS

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE