Facebook
Twitter
YouTube

Nadaljuje se delitev tablet kalijevega jodida (2. 3. 2016)

Dobra pripravljenost omogoča učinkovito ukrepanje in blaži posledice ob vsaki nesreči. Skladno z visoko varnostno kulturo nadaljujemo s predhodno delitvijo tablet kalijevega jodida za primer malo verjetne jedrske nesreče na območju 10 kilometrov okoli Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Tablete smo začeli deliti s kuponi leta 2013, leta 2014 smo delitev ponovili, letos pa jo nadaljujemo z belimi recepti.
Zaužitje tablet kalijevega jodida je eden od predvidenih zaščitnih ukrepov ob morebitni jedrski ali radiološki nevarnosti, s katerim preprečimo kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici. Tablete bi zaužili šele potem, ko bi ta zaščitni ukrep odredil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in bi nas k temu pozvali v sredstvih javnega obveščanja.

Več informacij o tem, kaj so tablete kalijevega jodida, komu so namenjene in kako se bodo delile oziroma kje so shranjene, najdete na spletni strani www.kalijevjodid.si.

 Ob rojstvu otroka in ob novi prijavi stalnega ali začasnega prebivališča v 10-kilometrskem pasu okoli NEK ste upravičeni do predhodnega brezplačnega prejema tablet kalijevega jodida (upravičenci ste vsi prebivalci do dopolnjenega 40. leta).

Ko boste naslednjič obiskali svojega izbranega zdravnika, ga zaprosite za beli recept za zdravilo kalijev jodid. To zdravilo nato s svojo kartico zdravstvenega zavarovanja brez plačila prevzemite v eni od pooblaščenih lekarn in ga varno shranite doma. Starše oziroma skrbnike pa prosimo, da uredite beli recept za zdravilo kalijev jodid tudi za svojega otroka ob prvem obisku njegovega izbranega pediatra/zdravnika. Z otrokovo kartico zdravstvenega zavarovanja nato v lekarni prevzemite tablete kalijevega jodida tudi zanj.

 Hkrati pozivamo vse upravičence, ki ste prejeli kupon za prevzem tablet kalijevega jodida v letih 2013 in 2014, pa tablet v lekarnah še niste prevzeli, da to opravite v eni izmed lekarn v Posavju. Če ste kupon izgubili, ga lahko nadomestite z belim receptom, ki ga predpiše izbrani zdravnik.

 Tablete kalijevega jodida lahko na podlagi belega recepta brez plačila prevzamete v lekarnah:

 • Lekarna Krško, Cesta krških žrtev 132 c, Krško

• Lekarna na Vidmu, Cesta 4. julija 40 a, Krško

• Lekarna Senovo, Bohorska cesta 2, Senovo

• Lekarna Brežice, Černelčeva 8, Brežice

• Lekarna Trnje, Trdinova ulica 1, Brežice

• Lekarna Čatež, Topliška cesta 35, Čatež ob Savi

 Pričakujemo vaše sodelovanje in vas lepo pozdravljamo.

 Ministrstvo za zdravje, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, Nuklearna elektrarna Krško, Občina Brežice, Občina Krško

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE